Инвестиция GSK паунд

GSK инвестира 275 млн. паунда във Великобритания

GlaxoSmithKline (GSK) планира да инвестира 275 млн. паунда в разширяване на производствените си мощности във Великобритания. От фармацевтичната фирма обявиха, че страната остава „атрактивна локация“ за бизнес, независимо от Брекзит.

От компанията, чийто шеф Андрю Уити подкрепи кампанията за оставане в ЕС, твърдят, че квалифицираната работна ръка и конкурентната данъчна система са мотивите за решението, съобщава BBC.

Повечето от произведените продукти ще бъдат изнесени, а инвестицията ще създаде нови работни места.

Това, че правим инвестиция във високотехнологични производства тук е обещание към нашата квалифицирана работна сила и водещата позиция на страната в сферата на науката„, заяви Уити.

Парите ще бъдат вложени в три производствени мощности във Великобритания: Замъкът Барнард в Дърам, Монтроуз в Ангъс, и Уаър в Хертфордшир.

В GlaxoSmithKline в момента работят 16,000 души в Обединеното кралство, 6000 от които са заети в производството.

Имаше някои опасения, че фармацевтичните фирми като GSK и AstraZeneca може да преместят седалищата си след резултата от референдума за ЕС.

Андрю Уити беше казал преди гласуването, че напускането на ЕС „ще създаде несигурност и ще предизвика усложнения“ в научния сектор във Великобритания.

Правителството повече от доволно от решението

В отговор на изявлението на GSK, министърът по бизнеса и енергетиката, Грег Кларк каза: „Една инвестиция от такъв мащаб е ясен вот на доверие във Великобритания и подчертава нашата позиция като глобален бизнес лидер„.

Признанието на GSK  за квалификацията на нашата работна сила, водещета роля в науката и конкурентна данъчна среда е още едно доказателство, че наистина няма по-добро място в Европа, за развиване на бизнес„, допълни Кларк.

От компанията отчитат също ползите от по-евтиния паунд при производството на продукти, предназначени за чужди пазари.

Британската валута спадна с 10% спрямо долара и еврото, след референдума на 24 юни. И макар стойността на акциите на GSK също се понижиха за една седмица, се очаква това да даде тласък на годишните приходи.

Решението, разбира се, беше приветствано от правителството, което иска да покаже, че Великобритания остава привлекателно място за инвестиции. Особено на фона на последните проучвания, които показват спад на доверието на бизнеса.

- реклама -