Боян Петров

Откриха инсулина на Боян Петров в района на Лагер 3

Първа потвърдена следа от Боян Петров – китайски спасители откриха инсулин в района на Лагер 3, последният преди върха. Групата стигна на 10 метра от върха, но са преценили, че продължаването е прекалено опасно. През целия път не са открили друга следа от алпиниста. Това съобщи за bTV Деян Петков от екипа на Боян Петров в България.

Група опитни шерпи ще изкачат Шиша Пангма утре в търсене на Боян. Това съобщиха от авиокоманията Simrik Air. Това е и последната официална информация за спасителната операция.

Снимка: Simrik Air

Тази нощ шерпите ще останат да пренощуват в Лагер 3 и утре рано сутринта ще тръгнат към върха. Очаква се преходът да им отнеме между 8 и 10 часа, ако времето го позволява.

По-рано съпругата на българина Радослава Ненова призова спасителите да не рискуват живота си и да не се изкачват до върха. В профила си във Фейсбук Радослава Ненова написа, че над последния лагер няма как Петров да бъде намерен жив. Затова ги призова да претърсят районите, където все още има шанс българинът да е оцелял.

„От Лагер 3 нагоре няма да го намерим жив. Колкото и да ми се иска да не губя надежда – за мен животът и оцеляването на всички участници в спасителната акция е много важно и макар да ми е много трудно – не виждам смисъл да бъдат застрашени и други животи“ – пише Радослава Ненова. Тя отбелязва, че оттук нататък решението е на спасителите, които – както стана ясно – се изкачват към Шиша Пангма.

Дъщерята на алпиниста – Тея, също излезе с пост във Фейсбук.

„Знаейки колко е упорит и колко силна воля има, не бях много обмисляла факта, че изведнъж ще има сериозен проблем там горе. Искам тук да благодаря безкрайно на всички за подкрепата и вдъхването на надежда, както и на хората, които участваха в издирването на баща ми. Той e там където винаги е искал да бъде – в планината“, написа тя.

- реклама -