Груевски се сдоби с нов 30-дневен арест

Бившият македонски премиер Никола Груевски, който се укрива в Унгария, се сдоби с нов 30-дневен арест и за случая „Титаник“, свързан с измами на предишните парламентарни избори.

Председателят на съдебния състав съдия Осман Шабани заяви на днешното гледане на делото в Наказателния съд, че е взето решение за определяне на мярка арест от 30 дни, смятано от деня на неговото откриване. Мярката арест бе поискана от прокурорката от Специалния съд Лиле Стефановска на предишното заседание на съда. Преди това съдът реши Груевски да бъде съден задочно, съобщава БТА.

На изслушването по казуса в сряда бяха прочететни СМС съобщения. По-голямата част от тях са между Груевски и обвиняемите Миле Янакиески и Гордана Янкуловска и се отнасят за организиране на гласоподаватели от диаспората в изборите през 2011 г.

От комуникацията се разбира, че е била договорена изработка на паспорти и набиране на избиратели и кандидати чрез дипломатическите представителства в чужбина, но и за дейности за организиране на избиратели в институциите.

Технически съветник от страна на защитата също присъства в съдебната зала.

Албания поде разследване по случая Груевски

Председателят на Комисията по сигурността Ермонела Фелай заяви, че албанските власти са започнали разследване на бягството на бившия премиер Никола Груевски през Албания. Вчера членовете на комисията за сигурност посетиха митницата на граничния пункт Хани Хоти, съобщава порталът Лайм.

„Как се е случило преминаването, откъде е влязъл, дали е имало заповед за издирване в момента, в който е прекосил Албания? Това не е тема на членовете на Комисията за сигурност. По случат се води разследване“, каза тя и добави, че прокуратурата трябва да даде отговор за своето становище.

„По-рано бях прокурор и само разследващите органи могат да дадат отговор на това“, каза тя. /Плусинфо

- реклама -