Груевски избяга в Унгария, получил заплахи за живота си и потърсил политическо убежище

Бившият македонски премиер Никола Груевски, който от вчера е обявен за общодържавно издиране, е избягал в Унгария.

През последните няколко дни получих безкрайно много заплахи за живота ми. В момента се намирам в Будапеща и тук потърсих политическо убежище от унгарските власти. Винаги ще остана верен на каузата на Македония и никога няма да отстъпя от нея“, написа преди малко в собствения си профил във „Фейсбук“.

В момента властите в Скопие проверяват дали това е истинският профил на Груевски в социалната мрежа.

Заев„Все още не знаем дали става въпрос за бягство. Трябва да разберем и да се убедим, че Груевски е извън страната“. Това каза македонският премиер Зоран Заев по повод написаното в социалните мрежи. „Без заповед за арест силите на реда нямаха право да предприемат каквито и да се действия за нарушаване на неговата свобода и движение, включително и да го следят. За подобно нещо трябва да има съдебно решение“, каза още Зоран Заев. Той заяви, че „не може да каже кой носи вина за случилото се“.

Вътрешният министър Оливер Спасовски попита „защо съдът не наложил мярка задържане под стража“. В момента се извършва пълна проверка на всички автомобили и има засилено полицейско присъствие на изхода от Скопие и всички гранични пунктове. Според македонското МВР Груевски не е напускал границата.

В Македония го издирват

От понеделник Груевски е обявен за общодържавно издирване, след като в продължение на няколко дни съдебните власти не успяха да му връчат заповедта за изтърпяване на двегодишната му присъда.

Тази нощ специалните части на вътрешното министерство провериха жилището на Груевски и централата на ВМРО-ДПМНЕ, чийто почетен председател е Груевски.

Груевски получи две години ефективна присъда по делото „Танк“ за закупуването на служебния му „Мерцедес“ за над 650 000 евро, докато беше премиер.

По делото „Танк“ бившият министър на вътрешните работи Гордана Янкулоска беше осъдена на шест години затвор.

Груевски управлява еднолично Македония в продължение на 10 години – до януари 2016 година. Той бе принуден да подаде оставка след масови протести и разкритията за тежки корупционни схеми, натиск върху съдебната система и тотален контрол над медиите.

В края на 2017 година Груевски подаде оставка като лидер на ВМРО-ДПМНЕ. В момента той е почетен председател на партията, а сегашният лидер на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски се смята за негово протеже.

- реклама -