Грози ни „туиндемия“

„Туиндемия“ грози Европа. За това алармира „Ройтерс“, като разкри, че терминът едва от опасността сезонният грип да придобие епидемични размери и да удря хората заедно с коронавируса.

Грипът се завръща в Европа по-бързо от очакваното тази зима. Това пък създава притеснения от продължителна „двойна епидемия“ заедно с Ковид-19, съобщи агенцията. Според нея строгите ограничителни мерки предната зима позволили на сезонната зараза да се разпространи Така маските и мерките временно са унищожили вируса, отнемащ по около 650 хиляди живота всяка година в глобален мащаб.

Сега обаче ситуацията се е променила, тъй като държавите разхлабват мерките в борбата с Ковид-19 заради масовата ваксинация. От средата на месец декември грипни вируси циркулират в Европа по-бързо от очакваното. Предупреждението дойде от Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията.

Миналия месец броят на заболелите отчита стабилен ръст, като достига най-високото си ниво от 43 души в последната седмица на изминалата 2021 г., сочат данните на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията и Световната здравна организация.

Това обаче е доста под нивата преди избухването на коронавирусната пандемия. В същия период на 2018 г. е имало над 400 болни от сезонен грип в интензивни отделения в болници в Европа. Настоящите данни показват голям ръст спрямо миналата година, когато през целия месец декември е имало само един случай на заразен със сезонен грип.

Завръщането на вируса може да е началото на необичайно дълъг грипен сезон, който да се проточи до лятото. Това е заявил пред Ройтерс експертът Паси Пентинен от Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията. Според него премахването на ограничителните мерки през пролетта може удължи циркулацията на грипа доста след месец май.

По две

Туиндемията или „двойна епидемия“ може да окаже прекомерен натиск върху
натоварените здравни системи. Това алармира Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията.

Във Франция, например, вече има три региона – включително и този на Париж, които са изправени пред грипна епидемия, сочат официалните данни на здравните власти. Други са в предепидемична фаза.
Този сезон страната е регистрирала 72 сериозни случая на грип, като шест от тях са били с фатален изход.

Междувременно пък стана ясно, че 80% от пробите в две от големите частни ДКЦ-та у нас – „Софиямед“ и „Пълмед“, са доказали „Омикрон“. Това означава, че щамът вече е доминантен и у нас.

- реклама -