Гроздето тази година – по-малко, но по-сладко

Заради дъждове и градушки очакваната реколта от грозде е по-слаба в сравнение с тази от 2018 г. Но качеството ще бъде много добро. Само резки промени във времето могат да провалят реколтата. Ако застудее рязко или паднат интензивни валежи – гроздето може да се  напука и да се създадат условия за развитие на болести, коментира шефът на агенцията по лозата Красимир Коев пред „24 часа“.

Прогнозата на метеоролозите за следващите две седмици, когато ще е гроздоберът, не предвещава резки застудявания.

Очакваното количество грозде е около 153 000 тона.

Заради дъждовете и градушките има масиви, където е унищожена 80% от реколтата, твърди Коев. Заради влагата по десертното грозде се появи т.нар. бяло гниене, а при виненото – черно.

“Обикалям страната и съм запознат със ситуацията по лозята. В района на Ямбол 80% от насажданията са нападнати от мана”, посочи главен асистент Боян Сталев от Аграрния университет в Пловдив. Според него собственици на лозя бъркали обикновената мана с черното гниене. То се появява още преди цъфтежа и ако веднага лозята не се третират с подходящ препарат, ресите им изсъхвали.

Преподавателят смята, че тази година няма да има достатъчно количество качествено винено грозде у нас. Картината ще е ясна двайсетина дни след старта на беритбата. В края на август ще започне прибирането на ранните сортове – “Шардоне” и “Пино ноар”.

В момента се бере десертното грозде. В пловдивското Брестовица, известно като селото на Дионисий, реколтата е добра. Както всяка година, румънци са окупирали лозята и товарят бусове от ранните сортове “Прима”, “Блек Меджик”, “Супер ран Болгар”.

Изкупната цена варира от 80 стотинки до 1,20 лв. за килограм.

Местните са доволни, тъй като чужденците им идват на крака и не се налага сами да търсят пазар за продукцията си. Някои пласират десертно грозде за големи търговски вериги у нас на по-висока цена заради изискването за опаковка.

Без особен оптимизъм са стопаните в Пазарджишка област през тази година относно гроздето. Причината е в падналите през юни и юли дъждове в района, които не са повлияли добре на лозовите насаждения.

Дъждове и градушки са увредили и лозови масиви в Централна Северна България. За района на Сухиндол се очертават около 40 на сто загуби от плододаващите масиви, по-сериозни са щетите в Свищовско, посочиха от Националната винарска асоциация.

 

- реклама -