Караджов скандали флашки Йончера Радев десни

Гроздан Караджов: Има огромна пропаст между думите на президента и неговите дела – Видео

Поредната скандална история, с която целият ни преход е обкован. Някакви флашки, които построиха прехода ни. Някакви подслушани записи, се разказва някаква истина, която скандализира хората.

А въпросът е друг – как така едни държавни служители, които ние сме изпратили там изведнъж се оказват за записват, да манипулират и после да ги използват за своя частна изгода едни поръчки да стават или да не стават.

Т.е. те изнудват човека от когото зависи, който подписва и взима решения, за да се случи или не това или онова.

До каква степен една държавна администрация е разпасана и няма политическа воля тя да бъде хваната в едно здраво управление, което не допуска подобни практики. Ето това е въпросът!

Така председателят на сдружение “Граждански съвет” и бивш депутат от Реформаторския блок Гроздан Караджов коментира в студиото на Европа сутрин с Диана Радева аферата „Ало, Банов съм“.

На въпроса какъв е начинът все пак държавните служители да могат да сигнализират за извършвани нередности, Караджов коментира, че ако записът е предоставен на органите, това ще е първият служител, който трябва да бъде посочен, че е постъпил правилно и се е обърнал към държавата, на която по презумция трябва да вярваме, за да предотврати корупция.

От едната страна е държания служител, който е добър и трябва да следи за държавния интерес, не е отишъл при органите, и от друга страна защо министър или зам.-министър не е съобщил, че е изнудван. И конкретно какво е искано от него. Защото ако някой твърди, че е изнудван и какво е искано от тях и дали някои от тези неща не са станали и затова не са излезли тези записи или обратното някой се е „опънал“ и затова излизат.

Според Караджов най-добре е да има воля да се прекрати практиката да се отклоняват средства от еврофондовете към определени фирми и да няма съмнение за това как се харчат тези средства.

Винаги три месеца преди избори се започва едно замеряне с не особено страшни компромати, които ще мобилизират електората. Това е редовен сценарий на БСП, които изобщо не са опозиция. Този парламент няма опозиция, смята Караджов.

Той изказа мнението, че всички чакат европейските избори като лакмус и едва след тях ще се види какво ще се случи. Всичко ще доведе до мобилизиране на двете големи партии.
Има ли шанс за възраждане на политически субект в дясно?

Според Гроздан Караджов такъв субект няма. Но това ще се види именно на европейските избори. Според него има огромен отлив на хора, които биха гласували за демократичните десни партии.

Има огромна пропаст между думите на президента и неговите дела – от една страна Радев говори против лобизъм и в същото време пуска лобистки текстове  цели закони. Караджов даде пример със спорния Закон за горивата Съдебната система не работела – той говори за това едва когато повдигнаха обвинение на Елена Йончева. А когато на всички министри от Реформаторския блок бяха повдигнати обвинения той мълча. Но той успя да види само недостатъците на съдебната система само когато стана въпрос за неговия прес-секретар.

Той си каза речта, в която обяви, че си е подготвил прокси-партия.

Какво мисли още Гроздан Караджов по актуалните политически проблеми вижте във видеото:

 

- реклама -