Грипната епидемия в страната се разраства, вижте къде учениците няма да учат от утре

Първи обявиха грипна епидемия в област Стара Загора. Засегнати са всички възрастови групи

МОН прекратява учебните занятия в област Стара Загора за периода 16.01.2019 – 18.01.2019 г.

Препоръчват на лечебните заведения за болнична помощ: да преустановят свижданията, лечебните заведения за извънболнична помощ – медицинските, диагностично-консултативни центрове и центровете за спешна медицинска помощ, да разкрият при възможност грипни кабинети; да преустановят работата на женските и детски консултации; да преустановяват провеждането на плановите профилактични имунизации и реимунизации; да спрат профилактичната дейност.

С цел недопускане на усложнения на случаите на грип, от РЗИ напомнят на всички лечебни заведения, че е важно своевременното започване на лечение с антивирусни препарати.

Обявиха грипна ваканция и в Бургас

Това стана ясно след заседание на противоепидемиологичния щаб при областния управител Вълчо Чолаков.

Отменят се учебните занятия от 15 до 18 януари включително. В петък щабът ще се събере отново, за да реши дали да ваканцията да бъде удължена.

Отсъстващите заради заболеваемост ученици в морския град са над 15%.

Детските ясли и градини ще останат отворени, но при засилен филтър към посетителите.

В областите Силистра и Шумен обявяват грипна епидемия от утре – 15 януари

В Силистра е регистрирана изключителна висока заболеваемост през изминалата седмица, като тя е достигнал 329 души на 10 000.

За момента обаче не се предвижда преустановяване на учебните занятия на учениците.

До второ нареждане в област Силистра се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и провеждането на профилактични имунизации, съобщиха от МЗ.

Подобна препоръка обаче е издадена от Регионалната здравна инспекция – Шумен, като учениците трябва да бъдат пуснати във ваканция от 16 до 18 януари.

Заболеваемостта в Шуменска област е 244.53 на 10000 души. От РЗИ-Шумен обявиха, че болниците трябва да преустановят свижданията, а лечебните заведения за извънболнична помощ е необходимо да преустановят работата на женските и детски консултации, да спрат провеждането на плановите профилактични имунизации и реимунизации, както и профилактичната дейност.

- реклама -