Грипна епидемия и в Ямбол

Обявиха грипна епидемия и в област Ямбол. Заради повишаването на заболяемостта от остри респираторни заболявания и грип срокът на епидемичната обстановка в пет области е удължен, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

В област Ямбол грипна епидемия е обявена в периода 25-31 януари, като учебният процес е преустановен в периода 26-31 януари.

Пловдив удължава срока на епидемичната обстановка до 31 януари, като учебният процес е преустановен в периода 25-31 януари.

Област Ловеч – до 27 януари, като учениците ще са до 24 януари вкъщи. Пазарджик удължава грипната епидемия до 31 януари, като учебният процес е преустановен до 24 януари. Габрово – до 29 януари, като учениците ще са вкъщи до 29 януари.

Стара Загора удължава грипната епидемия до 31 януари, като учебният процес е преустановен до 27 януари.

На територията на София област е обявена грипна епидемия в от 20 до 27 януари, като учебният процес е преустановен в периода от 23-27 януари.

Област Добрич е в грипна епидемия до 25 януари.

Временните противоепидемични мерки включват:

– преустановяване на плановите консултации на бременни жени и деца,

– преустановяване на профилактичните прегледи,

– задължителните имунизации и реимунизации в извънболничната помощ.

– временно се преустановяват и свижданията в лечебните заведения,

– засилва се провеждането на ежедневен филтър в детските заведения, като не се допускат до работа заболели лица от персонала.

МЗ напомня, че препоръчително е спазването на нефармацевтичните противоепидемични мерки като носене на защитна маска за лице, честа хигиена на ръцете и спазването на физическа дистанция – ефективно както за предпазване от COVID-19, така и от други инфекции, предавани по въздушно-капков път като грип и ОРЗ.

- реклама -
2024 gerb leaderboard bottom posts