Грипът се завръща по-яростен (Какво ни чака?)

Грипът се завръща по-яростен. Епидемиолозите препоръчват в сезона на вирусите и грипа да се носят маски в градския транспорт и на други публични места. Имунитетът ни е слаб, не е трениран повече от две години. Симптоматиката на грип и COVID е сходна.

По-тежка и с повече усложнeия грипна вълна

очакват епидемиолозите у нас. Причината е нетренираният ни две години имунитет, който е и отслабен, коментираха пред “Труд news” лични лекари. Според тях заради мерките срещу COVID-19 повечето хора максимално са намалили контактите си, мнозина с хронични заболявания са предпочели да се изолират, а трети не са сваляли маските на публични места. Освен това, докато върлуваше

COVID, грип и есенни вируси почти нямаше.

Според завеждащия Националната референтна лаборатория “Грип и ОРЗ” – проф. Нели Корсун двата нови грипни щама, които ще ни атакуват тази година са “Дарвин” и “Австрия”, но остават да върлуват и вече познатите ни “Виктория” и “Пукет”.

“Дарвин”, който е от типа Н3N2, засяга крайните възрастови групи – най-малките и най-възрастните хора. Докато B-вирусите като “Австрия”, който е от типа B/Victoria, по-често се срещат при по-големи деца,

тийнейджъри и младите хора в работоспособна възраст.

Симптоматиката на грипа и коронавирусната инфекция е сходна, но при грипните вируси началото на заболяването е по-внезапно. Човек изведнъж може да се почуства с висока температура, главоболие, болки в мускулите и ставите, силна отпадналост и кашлица. Докато при COVID началото е по-постепенно.

Лични лекари и епидемиолози коментираха пред “Труд news”, че в момента върлува коктейл от есенни вируси – ентеро, рино, бока и др. Най-опасен обаче

бил респираторно- синцитиалният вирус,

който може да засегне хора от всички възрасти, но по-често предизвиква инфекции при децата и новородените бебета.

При много здрави деца и възрастни инфекцията с респираторен синцитиален вирус причинява симптоми, подобни на тези при настинка. При новородените бебета обаче RSV може да доведе до по-сериозни състояния – той е чест причинител на инфекции на белите дробове и дихателните пътища при новородени бебета и малки деца.

Възрастните хора имат леки симптоми

като запушен нос или треска, но децата под 1-годишна възраст проявяват най-силни симптоми като треска, кашлица с хрипове и затруднено дишане.

Епидемиолозите препоръчват в сезона на вирусите и грипа да се носят маски в градския транспорт и на други публични места, където се събират големи групи от хора. Превенцията срещу грип и други респираторни вируси включва по-често миене на ръцете и оставане вкъщи още при първи симптоми.

Коронавирусът измести грипния вирус,

а ограничителните мерките, които се взеха срещу ковид, намалиха и циркулацията на грипа. Този година обаче, през зимния сезон в Южното полукълбо, когато при нас беше лято, грипът придоби значителни размери. Особено засегната бе Австралия, където грипната епидемия беше доста силна. Анализирайки данните от Южното полукълбо, учените от Европейския център по контрол направиха прогноза за евентуално

епидемично разпространение на грипа тази година.

За грипните заболявания е характерно бързо и остро проявление на симптомите. Високата температура, сухото и болезнено гърло, сухата кашлица, болката в очните ябълки, дразненето от светлината, загубата на сили и болките по мускулите и ставите – това са симптомите на сезонния грип, които започват и се развиват в рамките на няколко часа.

Средно 1 на 10 болни от грип прави

най-честото усложнение и това е бактериална пневмония. Тя се наблюдава, когато се промени характерът на кашлицата и започнат да се отделят зеленикави храчки. При силна кашлица трябва веднага да се потърси лекар, за да започне лечение с антибиотици. Една част от болните в последните години се разбра, че след грип развиват засягане на белия дроб с гъбична инфекция аспергилоза.

По-рядко усложнение на грипа е тежката вирусната пневмония.

Тя се проявява на един на няколко хиляди души и протича много тежко със засягане на двата дроба и обикновено се характеризира с кръв в храчките. При нея се изисква задължително болнично лечение с подаване на кислород, както е при тежките случаи на коронавирус. При един на няколко десетки хиляди болни от грип инфекцията може да протече с възпаление на мозъка или т. нар грипен енцефалит.

Това е много тежка и животозастрашаваща инфекция

От няколко години в нашата страна имаме програма, която осигурява безплатни ваксини срещу грип на населението на възраст на и над 65 години. Съветвам всички възрастни хора, които искат да си поставят грипна ваксина да го направят сега при своя личен лекар.

- реклама -