грипна епидемия Враца Монтана

Грипът продължава да настъпва, обявиха епидемия и в Монтана

Грипът обхваща нови територии в България. От днес епидемия е обявена в Монтана. Епидемия беше обявена първо в Дупница и Сапарева баня.

Достигнати са нивата на заболеваемост за обявяване на грипна епидемията и в Пловдив.

Там се спират детските и женски консултации, плановите операции и свижданията в болници. Шест общини, сред които Карнобат, Сунгурларе, Хисаря и Сопот също прекъсват учебните занятия.

Съвет на лекарите към пациентите е щом се разболеят да се изолират, за да не заразяват и други хора. На много места в страната са в сила всички противоепидемични мерки.

„Най-засегнатата група тази година е детската и юношеската. Заболеваемостта при тях изпреварва общата. Това заяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Той уточни, че отсъствията от училищата, градините и яслите е наистина значителна”. „Голяма част от грипните заболявания ще протекат доброкачествено и сравнително бързо. За малките деца, хората с увреден имунитет и възрастните е важно да посетят своя лекар навреме”, добави здравният инспектор.

Високата температура, общата отпадналост, болки в мускулите и ставите са едни от характерните признаци на грипа, посочи Кунчев.

 

- реклама -