Грипът иде през януари

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев очаква завръщането на грипа, след като последните две години, заради мерките за Covid-19, разпространението му е било сериозно забавено.

„С грипните епидемии се срещаме всяка година, с изключение на последните две, тъй като мерките за ковид покриваха всички останали респираторни заболявания.

И между самите вируси конкуренцията е жестока, но този период свърши“, настоя той пред БНТ.

По думите му вече има податки, че грипната епидемия ще е малко по-интензивна, основно от Южното полукълбо – Австралия и Нова Зеландия.

„От САЩ съобщават за малко по-рано начало на грипната епидемия в Северна Америка, но за момента не виждам нещо по-драматично, нещо различно или по-тежко протичане.

Вероятно ще бъде една нормална епидемия“, настоя той.

У нас също се появиха вече първите грипни изолации, но през други години е имало повече случаи.

„Сега не са толкова интензивни. Като всички вируси грипът се разпространява много лесно. Очаква се ускоряване на процеса. Краят на януари и първата седмица на февруари се очаква пикът на епидемията“, каза Кунчев и посочи, че и сега може да се имунизираме срещу грипа.

„Очакванията ни към коронавируса засега поне се оправдават.

Излязоха 4-5 нови щама на варианта Омикрон и всичките вървят по посочения път – предават се много лесно, но не предизвикват тежко протичане на заболяването и висока смъртност.

Всъщност започва да прилича на нормалните респираторни вируси, с които се срещаме всяка зима“, обясни още главният държавен здравен инспектор.

По отношение на имунизацията срещу Covid-19 доцентът каза, че всички пунктове, които са били изградени по време на пандемията, продължават да работят основно в регионалните здравни инспекции, но и в по-големите болници.

- реклама -