Грипът хвана в капан децата за Коледа с 39 градуса температура 

Грипът хвана в капан децата за Коледа с 39 градуса температура. Ударна грипна вълна при децата подлуди пловдивските джипита и дежурните в детското спешно отделение, научи „Марица“.

Масово малчуганите между 1 и 5 години са проявили симптоми в дните преди празниците, а на Бъдни вечер и Коледа бройката на болните драстично нараснала.

Тъй като джипитата почиват за Коледа, паникьосани родители им звънят през няколко минути, за да питат какво следва да правят.

Симптомите са висока температура, между 38 и 39,5 градуса, суха кашлица, хрема и сълзене на очите. След консултация по телефона, родителите тичат по аптеки, за да купят температуропонижаващи и облекчаващи кашлицата медикаменти. Тук десетки пловдивчани да се сблъскали и с друг проблем – празничното работно време или изцяло затворени аптеки. Паниката у родителите нараства предвид, че грипът при децата им държи висока температура и не се влияе лесно от лекарства.

Джипита са категорични, че грипът се разпространява скорострелно между хлапетата. По думите им, симптомите, включващи температурата, болки в мускулите, отпадналост и т.н. отшумяват за около 3 дни. Ако температурата продължава и след третия ден обаче, задължително трябва да се отиде до болница. В повечето от случаите лечението включва и антибиотик.

Температура между 38 и 39 градуса е съвсем нормална за този грип, при по-малките дори често минава над 39 градуса. Трябва много да се внимава и да се следи на всеки час, при нужда да правят хладки компреси, съветват джипита.

Те предупреждават, че ако не се обърне навременно внимание на симптомите, ситуацията може да се усложни и да се стигне до тежка бронхопневмония.

- реклама -