Григор Димитров е шампион на турнира в Лондон (СНИМКИ)

Григор Димитров спечели турнира в Лондон след победа над белгиеца Давид Гофен.

Българинът записа най-значимия успех в кариерата си, побеждавайки връстника си от Белгия Давид Гофен в здрава битка със 7-5, 4-6, 6-3 във финала на заключителния турнир в Лондон, в който участваха осемте най-добре представилите се тенисисти за сезон 2017.

Димитров, който ще приключи годината на трето място в света, започна мача малко сковано, но постепенно набра увереност и в крайна сметка успя да победи съперника си за втори път в рамките на седмица.

В първия мач между двамата в сряда Григор доминираше на корта и даде само два гейма на Гофен (6-0, 6-2), но днес ситуацията на корта бе различна, закономерно с оглед на залога.

Гофен получи две възможности за пробив още в стартовия гейм на встъпителния сет и оползотвори втората от тях, но Григор реагира мълниеносно с рибрейк и не даде възможност на опонента си да вземе преднина в началото на срещата.

Българинът обаче имаше сериозни затруднения и в следващия си сервис гейм, отрази два брейкбола, но се провали при третия и Гофен поведе с 2-1, след което затвърди пробива за 3-1. В ответния гейм Григор за първи път в мача спечели подаването си и постепенно започна да намира своя ритъм, в осмия гейм успя да върне пробива и заличи преимуществото на белгиеца, след което за първи път поведе в мача – 5-4. Гофен сервира за оставане в сета и се справи със задачата си – 5-5.

Григор игра малко нервно в 11-ия гейм, допусна две двойни грешки, но запази самообладание и в крайна сметка взе подаването си – 6-5, а в следващата част игра отлично и стигна до два сетбола. Гофен спаси и двата, а пред Григор се откриха нови възможности и първата ни ракета оползотвори петия си сетбол, за да поведе с 1-0. Вторият сет започна със сервис гейм на нула за българина, но Гофен отвърна подобаващо и в ответния гейм също не даде и точка на нашия.

В шестия гейм пред Димитров се откри шанс за пробив, но Гофен оцеля – 3-3. В ответния гейм обаче българинът изоставаше с 15-40, а Гофен направи пробив и поведе с 4-3. След това белгийският тенисист спечели подаването си дръпна с 5-3, а Гришо взе своето и намали на 5-4. Давид Гофен сервира за затваряне на сета в своя полза и стигна до успеха по категоричен начин, без да загуби точка.

В решителния трети сет Григор подава пръв и губеше с 15-40, спаси и двата брейкбола, после още два и не допусна ранен пробив. В последвалия гейм пък Гофен отстъпваше на свой сервис, но не се пропука. Това обаче стана факт в шестия гейм, в който първата ракета на Белгия се провали на подаването си и Гришо дръпна с 4-2 с пробив. Първата ни ракета затвърди пробива – 5-2, а Гофен сервира за оставане в мача. Григор Димитров поведе с 40-0, но за съжаление не успя да оползотвори и трите си мачбола. Белгиецът имаше последна възможност за връщане на пробива, но Григор не му даде никакъв шанс и сложи край на изключителната битка след точно два часа и половина игра.

- реклама -