Грета Тунберг Грета Тунберг, филм, BBC
Снимка: БГНЕС/EPA

Грета Тунберг призова за край на стачките за климата заради коронавируса

17-годишната климатична активистка Грета Тунберг приключи със знаковите си училищни климатични протести, които й осигуриха международна известност.

В публикация в социалните медии тя насърчи многобройните си последователи да послушат медицинските специалисти, да „се обединят зад науката“ и избягват големите събирания на хора, за да „изравнят кривата“ и да спрат разпространението на коронавируса.

„Ние, младите хора, сме най-слабо засегнати от този вирус, но е от съществено значение да действаме солидарно с най-уязвимите и да действаме в интерес на нашето общо общество“, написа Тунберг, призовавайки последователитет й да „поддържат броя си нисък, но настроението – високо ”.

Грета Тунберг стачкува всеки петък от август 2018 г., с няколко изключения. Движението, което тя оглавяваше, бързо се разрасна и събра огромно множество по целия свят.

По-рано тази седмица обаче Тунберг отмени предстоящата си стачка в петък по „семейни причини“.

Сега тийнейджърът активист обяви пауза в протестните дейности заради епидемията от коронавирус. Вместо това тя призова последователите си да намерят нови начини за повишаване на осведомеността си за климатичната криза, като например стартиране на цифрова версия на стачката. Като направи снимка с плакат за стачка и използва подходящ хаштег, всеки може да се присъедини към действието по климата, без да има риск от разпространение на инфекцията, написа Тунберг.

- реклама -