Грета Тунберг Грета Тунберг, филм, BBC
Снимка: БГНЕС/EPA

Грета Тунберг пристигна на яхта за срещата за климата в Мадрид

Климатичната активистка Грета Тунберг пристигна в Европа. Яхтата й акостира в пристанището на Лисабон след триседмично плаване през Атлантика с платноходен катамаран.

Това предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

От португалската столица Тунберг ще продължи към съседна Испания, за да участва в климатичната конференция на ООН в Мадрид. Пристигането й съвпадна с публикуването на нов научен доклад, според който има все повече доказателства, че светът става все по-топъл.

Снимка: БГНЕС/EPA

През сегашното десетилетие вероятно ще бъде регистриран нов температурен рекорд. Тунберг пристигна от САЩ, пътувайки на 15-метровата яхта „Ла Вагабонде“ на австралийско семейство. Корабът се движи с възобновяема енергия, използвайки слънчеви батерии и хидрогенератори за енергийните си нужди.

Снимка: БГНЕС/EPA

Чилийската министърка на околната среда Каролина Шмит приветства ролята на Тунберг в привличането на вниманието към заплахата от климатичните промени. Шведската тийнейджърка е „лидер, който успя да промени сърцата на много млади хора и много хора по целия свят“, заяви Шмит на конференцията в Мадрид.

Очаква се в Лисабон Тунберг да се срещне с местни лидери и други активисти.

Снимка: БГНЕС/EPA

Представители на шведската активистка заявиха, че не могат да потвърдят кога тя ще замине за Мадрид, намиращ се на 600 км на изток.

- реклама -