Грета Тумберг, яхта, плаване

Грета Тунберг отплава на платноходка без парникови емисии

Младата шведска екоактивистка Грета Тунберг отплава от Плимут, Южна Англия, за Ню Йорк на борда на платноходка без никакви парникови емисии.

Плаването е част от кампанията й да оказва натиск на политиците да поставят борбата с климатичните промени начело на приоритетите си, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес, цитирани от БТА.

Световноизвестната 16-годишна инициаторка на петъчните демонстрации с искания за борба с глобалното затопляне ще пътува две седмици, за да присъства на среща на върха на ООН за климата през септември, а после ще отиде на друга подобна среща в Чили през декември. Тя реши да прекъсне училище за една година, за да участва в тези две срещи, а между тях ще посети още Канада и Мексико.

„Аз съм един от малкото хора в света, които могат да направят това, така че трябваше да използвам възможността“, заяви Тунберг преди да се качи на 18-метровата платноходка „Малиция 2“, която й е предоставена безплатно от собственика Пиер Казираги, син на принцеса Каролина от Монако.

Корабът е оборудван със слънчеви панели и подводни турбини, които генерират електричеството за навигационните инструменти, автопилота, устройства за обезсоляване на водата и лаборатория за тестване на нивото на въглероден диоксид във водата. Единственото изключение е малък газов котлон за загряване на вода за лиофилизирана веганска храна.

Грета Тунберг отбеляза, че още не е решила как ще се прибере у дома.

- реклама -