Грета Тунберг
сн. БГНЕС

Грета пак беснее, разкритикува плана за възстановяване на ЕС

Грета Тунберг обвини европейските политици, че не признават мащаба на климатичната криза, пише британското ляво-либерално издание The Guardian.

Според младaта екоактивистка планът за възстановяване на ЕС от COVID-19 в размер на 750 милиарда евро не е достатъчен за решаването на съществуващия проблем.

„Европейските лидери продължават да отричат и да пренебрегват факта, че сме изправени пред климатична авария, а климатичната криза досега не е била разглеждана като криза“, казва Тунберг в интервю. „Докато климатичната криза не се третира като криза, необходимите промени няма да се извършат“.

Предишния ден лидерите на ЕС постигнаха съгласие относно размера на фонда за възстановяване и обещаха да отделят 30% от сумата за програмата за климата, но не влязоха в подробности. Тунберг и други лидери на младежкото протестно движение нарекоха предложената от политиците инициатива неадекватна.

сн. БГНЕС

Активистите написаха отворено писмо до лидерите на ЕС с искане за незабавни действия за избягване на най-лошите последици от климатичната криза. В съобщението на групата, подписано от 80 000 души, включително някои от водещите световни учени, се твърди, че пандемията COVID-19 е показала, че повечето правителства са в състояние да действат бързо и решително, когато сметнат за необходимо. Но отговорът им на изменението на климата няма същата спешност.

По-рано ЕС обяви предложения за нова „зелена сделка“, които имат за цел да намалят парниковите газове в атмосферата без да навредят на икономиката и благосъстоянието на населението. Но екоактивистите отхвърлиха предложеното от Брюксел за нулеви въглеродни емисии до 2050 г. като „опасно незадължаващо“.

Според Тунберг е по силите на обикновените граждани да поправят ситуацията, като само трябва само да изискват властите да приемат предизвикателството. „Виждам надежда в демокрацията и в хората“, каза тя. „Ако хората разберат какво се случва, тогава можем да постигнем всичко. Можем да окажем натиск върху властите, ако просто решим, че ни е писнало и това ще промени всичко“.

Тази седмица португалската фондация Галуст Гулбенкян връчи на Тунберг наградата за хуманизъм. Тя обеща да дари получените средства в размер на 1 милион евро на групи, работещи за опазване на околната среда, отбелязва още The Guardian.

- реклама -