катастрофа, Орландовци, автобус ,шофьор
Снимка: БГНЕС

Грешка на шофьора на автобуса е причината за тежката верижна катастрофа в „Орландовци“

Грешка на шофьора на автобуса е причина за тежката верижна катастрофа в София. Автобусът помете 7 автомобила в квартал „Орландовци“. За щастие, няма пострадали хора, но материалните щети са сериозни.

Според собственика на превозното средство шофьорът е имал леко ПТП с линейка и докато пишели двустранен протокол, той оставил автобуса на скорост.

Машината остава на място благодарение на електрическата спирачка, с която разполагат по-новите модели. В някакъв момент автобусът леко се разклаща и шофьорът влиза на шофьорското място, но вместо спирачка натиска газта и така се стига до катастрофата.

Алкохолната проба на водача, който е на 65 години, е отрицателна, до момента той не е имал подобни нарушения.

Шофьорът е в стрес, той не може да каже защо е натиснал спирачката вместо газта. Не можа да даде адекватно обяснение за случилото се, каза Ваню Стефанов, ръководител отдел транспорт в превозваческата фирма.

Според него, причината за по-лекото ПТП с линейка е неспазване на дистанция.

Не може да се спекулира с техническа неизправност, допълни той. При загасен двигател и изключен от скорост, автобусът няма как да тръгне, категоричен е Стефанов.

Водачът ще бъде санкциониран с дисциплинарно наказание и парична санкция, каза още Стефанов. Всички автобуси са застраховани, допълни той.

- реклама -