Грейпфрутът е опасен при коронавирус

По време на лечение от коронавирус не трябва да се консумира грейпфрут. Също така той е противопоказан при хора с онкологични и кардиологични заболявания.

Това каза диетологът Анна Белоусова пред телевизионния канал „Звезда“.

„Грейпфрутът наистина не се препоръчва при лечение на коронавирус. Категорично не трябва да се използва този плод и от хора, които пият лекарства за понижаване на холестерола, както и от тези, които се лекуват от атеросклероза“, сподели специалистът, подчертавайки.

Става дума не само за самия плод, а и за неговия сок.

Тази забрана се обяснява с факта, че лекарствата, използвани за лечение на тези болести, съдържат вещество, наречено неврогенин. В комбинация с грейпфрут ефектът на лекарството може да намалее, както и да доведе до непредвидими последици.

По-рано лекарят в детска болница в Синсинати Джошуа Шафзин изброи лекарства, които не трябва да се намесват в терапията с коронавирус. Този списък включва противодиарийни средства и инхалатори.

- реклама -