Брекзит Великобритания ЕС споразумение чернова България позиция споразумение Брекзит Великобритания, точкова система, имигранти, работа

Гражданите на ЕС и британците запазват правата си и след Брекзит

Гражданите на ЕС, които живеят до напускането във Великобритания и британците, които са се заселили на континента, запазват, докато са живи, правата си, включително на социални надбавки и на покана до семействата си да живеят заедно.

Това става ясно от текста на постигнатото предварително споразумение в преговорите по оттеглянето на Великобритания от ЕС. Европейската комисия предложи тази вечер Европейският съвет да одобри текста, а главният преговарящ на ЕС Мишел Барние представи накратко съдържанието на сделката.

Барние, ЕК Брекзит Великобритания преходен период

Освен ключовия въпрос за правата на гражданите се предвижда Великобритания да плати задълженията си към бюджета на ЕС, за които е гласувала в общностните институции.

Очертан е преходен срок след оттеглянето на 29 март догодина – до 31 декември 2020 г. (21 месеца).

Твърдата ирландска граница се предлага да бъде избегната с оставането на Северна Ирландия в митническия съюз на ЕС.

Изпълнението на споразумението ще бъде под надзора на Съда на ЕС.

За бъдещите отношения се предвижда изготвянето на изявление към споразумението, в което ще се предвижда Великобритания и ЕС занапред да не си налагат взаимно мита и квоти. Предвижда се запазване на тясното сътрудничество на службите за сигурност.

- реклама -