протест, посолство, Турия, София, България

Граждани излязоха на протест пред посолството на Турция заради резултата от изборите там (ВИДЕО)

Граждани се събраха пред посолството на Турция у нас на протест заради резултата от изборите зад граница. Около 40% от гласовете на сънародниците ни в чужбина бяха за ДПС и Мустафа Карадайъ. А това предизвика недоволство сред някои политици, както и на граждани в социалните мрежи.

На фона на патриотични песни и викове събралите се демонстранти изразяват недоволството си. В района има засилено присъствие на полиция и „Жандармерия“.

На протеста има членове на ВМРО и други патриотични организации.

Има няколко обяви за подобни събития тази вечер. Причината е рекордният вот от Турция и масовата агитация от държавни и неправителствени организации там сред хората с двойно гражданство да гласуват масово аз Мустафа Карадайъ и ДПС.

По-рано днес вицепремиерът Бойко Рашков заяви, че Турция се намесва във вътрешните работи на България. По-късно МВнР привика турския посланик по същата тема с призив историята от 14 ноември да не се повтаря на балотажа за президентския вот в неделя.

Според организаторите на шествията в София тази вечер турската държава ще се опита да повлияе и на резултата на 21 ноември. На шествие по-рано днес излязоха граждани на Стара Загора с призиви за ненамеса на Турция в изборите.

Предполага се, че високият резултат за ДПС и Карадайъ идва след отпадналото ограничение за разкриване на до 35 секции за гласуване в държавите извън ЕС.

Някои политически формации като „Демократична България“, които бяха най-ревностните поддръжници на предложението за отпадане на ограничението за секциите, са най-гласовити срещу вота от Турция. Техни членове дори ще пътуват до южната ни съседка, за да следят как преминава вторият тур на вота за президент.

- реклама -