Национална детска болница протест искания подписка
Снимка: БГНЕС

Граждани искат нов конкурс за изграждане на детска болница

За да събират подписи с искане за нов конкурс за изграждане на детска болница се събраха днес от Националната гражданска инициатива „За истинска детска болница, не гробница“ пред Министерския съвет.

В началото на юни подписите ще бъдат внесени в Народното събрание. Независимо, че премиерът им обеща недовършеният строеж за детска болница да се срути, от инициативата очакват парламентът да се произнесе по исканията им за нова детска болница.

Снимка: БГНЕС

„Направихме първата крачка към истинската детска болница. Има още много крачки докато тя се създаде. Трябва да имаме анализ на детското здравеопазване, истинско задание, архитектурен конкурс, подготовка на медицински персонал, промяна в законодателството реформа, която да позволи детската болница да не е търговско дружество“, обясни Петрана Бакалова от ИК на Националната гражданска инициатива „За истинска детска болница“.

Снимка: БГНЕС

Тя добави, че по време на вчерашната среща с премиера Бойко Борисов е казала, че ще продължат с демонстрациите си докато не видят обещанията облечени в документ.

„Ние вярваме, но предпочитаме да имаме реалната правна форма, която да облече тези решения и да ги превърне в действия“, уточни тя.

Протестиращите настояват за създаване на Обществен съвет, който осигурява прозрачност на процеса и гарантира безопасността и функционалността на бъдещата детска болница.

- реклама -