паметник

Художници на протест: Не пипайте паметника пред НДК – СНИМКИ

Граждани и художници излязоха на протест за запазване и възстановяване на паметника 1300 години България в градинката пред НДК.

Те бяха издигнали плакати с надписи „Няма как да изградиш бъдещето, което жадуваш, като опитваш да разрушиш миналото, което имаш“, „Върви, народе възродени“, както и „Опазване на паметниците и архитектурните ценности в България“.

Махат монумента заради българското председателство на ЕС, което ще се помещава в НДК

„От тук присъстващите художници, голяма част, от които са в ръководството на СБХ официално сме за запазването на този паметник на неговото място. Факт е, че реставрирането му би струвало много по-малко, отколкото са заделените средства за неговото унищожаване“, заяви Любен Генов, председател на Съюза на българските художници.

Според него е дълг на Столична община да се погрижи монумента да бъде възстановен. „Без да политизираме въпроса, паметникът е стойностно произведение на изкуството. Наш дълг е да мислим за съхраняването на културното ни наследство. Фактът, че България ще председателства Съвета на ЕС догодина, а до колкото знаем 2018 г. в ЕС е година на съхранение на културни ценности и изкуство, ето повод от много милиони, които влизат в страната ни за организиране на председателството, ако минимална част бъде заделена би могло да се изпълни проекта за реставрация“, каза още председателят на СБХ.

Художникът Ивайло Мирчев пък, подчерта, че паметниците не бива да се пипат. „Просто е срамота и грехота. Хората не го харесвали. Не е мнението на хората, което трябва да води в случая. Това е експертен проблем“, смята той.

- реклама -