Гръцкият външен министър Коциас подаде оставка заради спора по името на Македония

Гръцкият външен министър Никос Коциас се оттегли от поста си, съобщи правителството, след спор в Министерския съвет във връзка с Договора от Преспа за името на Македония.

„Премиерът Алексис Ципрас прие оставката на външния министър“, съобщиха от кабинета на премиера, добавяйки, че Ципрас ще поеме овакантения пост.

Гръцкият премиер заяви, че е „решен“ да запази забележителното споразумение със съседна Македония, въпреки оставката на външния му министър.

„Аз съм решен да направя каквото мога, за да защитя успешното сключване на историческото споразумение от Преспа“, каза Ципрас пред репортери.

Още вчера, след заседанието на гръцкия министерски съвет, Коциас се заканил да си подаде оставката, тъй като не получил достатъчно подкрепа от премиера при разправията с Панос Каменос, коалиционен партньор и лидер на „Независими гърци“.

Разминаването в позициите между Панос Каменос и Никос Коциас преминало в ожесточена разправия. Според гръцки медии скандалът бил предизвикан от позицията на Каменос по отношение на Договора от Преспа и външната политика, а също така и от това, че лидерът на „независими гърци“ споменал за тайни фондове в гръцкото външно министерство.

Вероятността за оставка на Коциас беше спомената в днешните броеве на „Та Неа“ и голям брой гръцки медии. Освен че скандалът Коциас-Каменос днес беше на първите страници на вестниците, той беше и основна тема на информационните емисии на гръцките телевизии през нощта.

Разправията в министерския съвет започнала, след като Каменос взел думата, пише „Та Неа“. Той казал, че в програмата на коалиционното правителство на СИРИЗА и „Независими гърци“ е имало споразумение, че въпросът за името на Македония ще влезе в в гръцкия парламент след изборите, „въпреки че Ципрас ми каза, че Договорът от Преспа е избор на правителството“.

Според същите източници възмутеният Никос Коциас поискал думата и заради споменаване на фондовете в МВнР от Каменос. Той директно обвинил Каменос, че „се опитва да води външна политика за сметка на правителството и на страната“, пише „Та неа“.

Според източници на „Катимерини“ Коциас е бил разочарован от факта, че Ципрас не го е подкрепил след атаките от Каменос, който дори го нарекъл „човек на Джордж Сорос“.

- реклама -