Гръцки съд: Неонацистката „Златна зора“ е престъпна организация

Гръцки съд реши в сряда, че крайнодясната партия „Златна зора“(ЗЗ) действа като престъпна организация, като произнася значима присъда за виновност след маратонски петгодишен процес, съобщи в. „Катимерини“.

Съдът постанови, че седем от бившите депутати на партията, включително лидерът на партията Никос Михалолиакос, са виновни за ръководене на престъпна организация, докато останалите са виновни за участие в престъпна организация.

За гарантиране сигурността в района около съдебната зала бяха струпани значителни полицейски сили, от въздуха обстановката се следеше от безпилотен самолет и полицейски хеликоптер.

При обявяването на присъдата избухнаха сбивания в част от антифашистки митинг, в който участват над 15 000 души пред съдебната палата. Малка група хвърляше пиратки, докато полицията реагира със сълзотворен газ и използване на водно оръдие.

68-те обвиняеми в процеса включват 18 бивши депутати от партията, която е основана през 80-те години като неонацистка организация и се превърна в третата по големина партия в Гърция в парламента по време на финансовата криза в страната, продължила десетилетие.

Съдът обедини в едно четири дела: фаталното намушкване на гръцкия рап певец Павлос Фисас, нападения срещу мигранти рибари, нападения срещу леви активисти и дали „Златна зора“ действа като престъпна организация.

Овации в съдебната зала и на митинга предизвика произнасянето на осъдителна присъда срещу Йоргос Рупакис за убийството на Фисас.

Лидерът на партията Михалолиакос и други 17 бивши членове на парламента са изправени пред поне 10 години затвор, ако бъдат осъдени по обвинения в ръководене или участие в престъпна организация. Десетки други съдени, членове на партии и предполагаеми сътрудници са изправени пред присъди по обвинения, които варират от убийство до лъжесвидетелстване – най-много свързани с поредица от насилствени нападения през 2013 г.

„Златна зора“ отрича всякаква пряка връзка с атаките и описва процеса и обвиненията, повдигнати срещу ръководството на партията, като „безпрецедентен заговор“, целящ да ограничи нарастването на популярността му.

- реклама -