Гърция
сн. БГНЕС

Гръцката гранична полиция спира мигранти със сълзотворен газ и шокови гранати – ОБНОВЕНА

4000 мигранти са блокирани на границата между Гърци и Турция.

Граничната полиция и специалните звена за борба с безредиците използваха сълзотворен газ и шокови гранати, за да предотвратят мигрантите да влязат в Гърция през затворения граничен пункт в Кастанис и Пазаркуле.

Ситуацията е изключително напрегната. Някои мигранти успяха да преминат граничната ограда, а други прекосиха границата с гумени лодки през река Марица.

сн. БГНЕС

„Гърция вчера попадна под организирана, масова, незаконна атака на нарушаване на нашите граници и я издържа“, заяви говорителят на правителството Стелиос Пецас в събота след спешна среща с премиера Кириакос Мицотакис.

„Предотвратихме над 4000 опита за незаконно влизане в нашите сухопътни граници.“

сн. БГНЕС

Гръцкото правителство свика кризисна среща в събота сутринта, за да обсъди проблема с мигрантите.

сн. БГНЕС

„През цялата нощ силите за сигурност предотвратяваха незаконните преминавания на границата“, заяви министърът на отбраната Никос Панайотопулос пред гръцката телевизия Скай в събота, ден след като Турция заяви, че повече няма да пречи на бежанците да отидат в Европа.

Няколко мигранти са арестувани, добави министърът.

сн. БГНЕС

Гърция засили проверките в проливите между гръцките острови в източното Беломорие и турския бряг, заяви министърът на корабоплаването и островната политика Йоанис Плакиотакис, който също отговаря за бреговата охрана.

„Гръцките граници също са и граници на Европа„, каза той.

- реклама -