Гранична полиция: Камионът ковчег не е влизал в България нито веднъж от 2017 г.

Камионът ковчег не е влизал в България нито веднъж от 2017 г., потвърдиха от Гранична полиция.

Камионът марка „Скания“ е напуснала за последен път България на 20 юни 2017 г. Той е бил управляван от двама граждани на Великобритания.

Британската полиция започна идентифицирането на 39-те тела, открити в графство Есекс. Камионът е влязъл на територията на Великобритания от белгийския град Зеебрюге, преминавайки през пристанище Пърфлийт.

Белгийската прокуратура също е започнала разследване. Властите се опитват да установят дали и за колко време камионът е пътувал през Белгия.

25-годишният шофьор остава в ареста по подозрение в убийство. Британски медии съобщиха, че името му е Мо Робинсън от Северна Ирландия. Основната версия на разследването е, че хората, починали в камиона, са били жертви на трафик или нелегални мигранти. Предполага се, че починалите са китайски граждани, които не са имали достъп до светлина и свеж въздух, докато са пътували в хладилното ремарке.

Камионът е с номер В 39 01 ВН

Жертвите в камиона, открит в Есекс, са от китайски произход, което още веднъж показва, че няма как да са натоварени в България, коментира вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред журналисти в отговор на въпрос, предава БТА.

Министърът на външните работи изрази дълбоко възмущение и гняв от това, което правят трафикантите на хора. Те продават фалшиви мечти и всъщност са трафиканти на смърт, заяви тя и изрази съболезнования на семействата на жертвите.

 

- реклама -