границата

МВР: На границата е спокойно

Обстановката по границата е относително спокойна и благоприятна, а оградата по границата с Турция ще бъде завършена до края на годината. Това заяви в Бургас главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов след проверка по сухопътната и морската ни граница.

Проверката на двете граници е по заповед на премиера Бойко Борисов. Главният секретар проведе и срещи със смесени наряди от служители на Главната дирекция „Гранична полиция” /подразделенията в Елхово и Малко Търново/, Главната дирекция „Национална полиция”, командировани от други подразделения и подкреплението от армията.

Костов участва в редовния маршрут на Граничен полицейски катер, предложен от Ръководството на Граничен Полицейски Участък – Созопол, с който обходи част от Черноморската акватория, контролирайки различни рискови обекти, сред които: наличие на евентуални нелегални емигранти, нерегламентиран улов на риба, извършван от рибари или мъртви делфини, съобщиха от полицията в Бургас.

Подобни обходи се правят регулярно, като основно се набляга на възможния миграционен натиск по море. Такъв до момента не е регистриран, тъй като Черноморската акватория е под непрекъснат мониторинг, което затруднява изключително каналджиите и те избягват да ползват Черно море като възможен път, коментира Костов.

„Миграционният натиск от Гърция е повече от спокоен, тъй като там има не повече от 300 пробива. Това обаче не е проблем, защото при задържането на незаконно проникналите оттам в страната чужденци и приключването в рамките на едно денонощие на наказателната процедура срещу тях, следва незабавното им връщане в гръцките миграционни центрове“.

Делфините починали от удавяне

При обхода на морската ни част акватория не сме установили нито един рибарски съд, извършващ нерегламентиран улов на риба, увери Георги Костов.

„За мен е обезпокоително това, което специалистите казват, а именно, че смъртността при делфините е по-голяма от обичайното и има вероятност това да е свързано с определена човешка дейност, на която по закон следва и ние да противодействаме. Не виждам никаква връзка с учението. Трупчетата на делфини, които са намерени, са без видими травматични увреждания. Мнението на еколозите е, че става въпрос за малки представители на този вид, които са починали от удавяне“.

Според Костов няма логика вт върдението, че високата смъртност на делфини в Черно море да е свързана с действията на военните.

От началото на годината са открити 108 мъртви делфина по българското крайбрежие. 76 от тях са в района на Бургаска област.

През утрешния ден проверките по границата и в Черноморската акватория продължават.

- реклама -