Грандиозен парад за 70г. комунистически режим в Китай – ето как се марширува по конец

В Китай започнаха тържественото отбелязване на 70 години от идването на власт на комунистическия режим. В чест на годишнината на площад „Тянанмън“ бяха изстреляни 70 топовни залпа. Китайският премиер Ли Къцян официално обяви началото на тържествата.

Това е най-големия военен парад в историята на Китай. В него участват почти 15 000 войски от Народноосвободителната армия на Китай, 580 единици техника, 160 самолета и хеликоптери.

На церемонията, на която присъстват президентът Си Цзинпин и други сегашни и бивши китайски лидери, бе изпълнен националният химн на Китай. След това президентът Си започна своята празнична реч.

 

„Нищо не може да разклати основите на нашата велика нация. Нищо не може да попречи на нацията и на китайския народ да вървят напред“, каза Си Цзинпин от тераса на южната стена на Забранения град – там, където на 1 октомври 1949 г. китайският комунистически лидер Мао Цзедун обявява създаването на Китайската народна република.
През площад „Тянанмън“ преминава и грандиозен военен парад с участието на 15 000 военни, 160 самолета, десетки балистични ракети и други оръжия.
Си наблюдава парада от тераса на южната стена на Забранения град.
След военния парад ще има гражданско шествие с участието на около 100 000 китайци, а в небето ще бъдат пуснати 70 000 гълъба и 70 000 балона в чест на 70-годишнината.
Вечерта на площада ще има спектакъл с участието на 3000 артисти, който ще приключи със заря.

На военния парад по случай 70-годишнината от основаването си Китай показа нова свръхзвукова стратегическа крилата ракета DF-100 („Дунфен“-100) или CJ-100.

По-рано в медиите се появи информация, че тези ракети могат да преодолеят системите за противоракетна отбрана на САЩ и да поразят цели на големи разстояния.

- реклама -