Формула 1, Гран при на Австралия
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Гран При на Австралия бе официално отменено

Гран При на Австралия във Формула 1 бе отменено поради епидемията от коронавирус. Това се случи само часове преди първата свободна сесия на „Албърт Парк“.

„В 09:00 часа днес Корпорацията на Гран При на Австралия бе посъветвана от Формула 1 относно намерението им да отмени първия старт за сезона“, се казва в изявление. „Корпорацията на Гран При на Австралия потвърждава, че състезанието се отменя незабавно“.

До решението се стигна, след като член от екипа на Макларън тества положително за коронавируса. От тима моментално се оттеглиха от състезанието в Мелбърн, а други 14 души бяха поставени под карантина. Всички те са били в контакт със заразения.

Засега вторият старт от Формула 1 в Бахрейн ще се проведе пред празни трибуни. Участието на Макларън е под въпрос. Шефът на Формула 1 Чейс Кери отказа да сподели дали състезанията в Бахрейн и Виетнам ще бъдат отменени. Според него все още е твърде рано за подобни окончателни решения.

Четвъртото състезание в Китай вече бе отложено, докато това в Нидерландия ще се проведе след старта в Ханой. „В момента адресираме проблемите в Австралия. В следващите дни ще обърнем внимание и на предстоящите стартове в Бахрейн и Виетнам. Скоро ще обявим решенията си и това как ще навигираме графика. Знаем, че има проблеми“, сподели той в Мелбърн.

Вече има разговори относно това дали отменените стартове могат да се проведат по-късно през годината. Но Кери заяви, че е безсмислено да се мисли толкова напред в бъдещето. „Не мисля, че е продуктивно да правим хипотези. В дългосрочен план ще видим как ще се развият нещата. Очевидно всеки се надява, че светът отново ще навлезе в нормален ритъм“, завърши той.

- реклама -