Градушка удари Кюстендилско, реколтата от череши обаче оцеля

Проливен дъжд с гръмотевици и градушка удари Кюстендилско. Ледените зърна са били с големината на лешник, съобщава NOVA.

Гръмотевичният облак е от първата линия бури, които по прогноза преминаха западната ни граница в късните часове на деня.

Хората в областта описват валежа като интензивен с мощни пориви на вятъра.

Регионът е традиционен производител на череши, а в края на май плодовете са почти узрели.

Според земеделци обаче щетите към момента са минимални. Градушката е ударила главно града и само един район в неговите покрайнини. В районите, където традиционно се отглеждат череши, бедствието се е разминало. Засега.

Есен през май: чакат ни порои, бури и градушки

Метеоролозите предупредиха, че истинска есен през май ни очаква до края на месеца. Порои, бури и градушки са само част капризите на времето, с които ще се сблъскаме.

Времето ще е крайно неустойчиво и ще ни донесе куп неприятни изненади – пролетни валежи и гръмотевични бури. По-голямата част от смущенията ще са в западната половина на страната. На изток слънчевите дни ще са повече. Периодът е с повишен риск от градушки.

В четвъртък и петък пролетни гръмотевични валежи ще има на много места в страната. Дневните температури ще са без особени колебания – по-често в диапазона 20-25 градуса.

През почивните дни след празничния 24 май ще е преобладаващо слънчево с временни увеличения на облачността в часовете следобед. По-съществен валеж е възможен в неделя в Югозападна България.

И през последната седмица на месеца се очаква динамично време. Предварителните прогнози допускат оформянето на зона с ниско налягане над Гърция и Турция, с което има изгледи за по-значителни валежи по Черноморието около 29-30 май.

- реклама -