Градски турнир по конен спорт тази събота в Южния парк

Градски турнир по конен спорт за „Купата на София“ ще се проведе тази събота на голямата поляна в Южния парк.

Той се организира със съдействието на Столичната община.

„Това е първото градско състезание, което искаме да направим и искаме да стане традиция. Ние сме го взаимствали от развитите европейски страни, където се прави от много години. Такъв тип турнири се правят в Париж, Виена, Монако. Това не е нещо, което ние за първи път откриваме, просто следваме добрия пример“, каза организаторът на състезанието Стоица Аргилашки.

Той добави, че хората масово не знаят къде се намират базите, в които могат да практикуват този вид спорт. Аргилашки поясни, че ако допреди 20 години този вид спорт се е считал за елитарен, то в последните години той вече масово се практикува и от жени, и от мъже. Това е една и от целите на турнира, да отиде при хората, а от своя страна те да имат възможността да се докоснат до конете, да поговорят със състезателите, дори и да направят обиколка с ездитното животно.

Генералният секретар на Българската федерация по конен спорт д-р Крум Рашков, разкри, че конният спорт е жив и у нас той се развива в 68 спортни клуба в страната, в които са регистрирани над 800 коня.

„Градско състезание като това не е организирано в столицата може би повече от 30 години. Това е едно ново начало в развитието на този спорт. И аз много се надявам, че това ще стане една прекрасна традиция, нетрадиционно извън конните бази, в парка“, добави Рашков.

Теодор Шейтанов, който е главен секретар на Българската федерация по конен спорт, каза, че най-голямото изпитание пред тях е било намирането на подходящ терен. Той разказа и как ще протече състезанието.

„Състезанието има две части. Първата е демонстративна, т.е. да се представи достъпността на конния спорт по отношение на малки деца, след което ще имаме представяне на една дисциплина, която е много атрактивна и се нарича обездка. И последната част от състезанието ще бъде състезание на паркур с височина 140 – 145 см в два манша. За този паркур са поканени всички най-добри състезатели в България“, заяви Шейтанов.

Сред състезателите публиката ще види децата Милко Ковачев, Ая Митева и Ивана Ангелова, които са балкански шампиони за миналата година. В надпреварата ще се включат и 23-ма професионални състезатели, сред които са Ангел Няголов, Ивелин Вълев, Ивайло Бонев.

Наградният фонд на състезанието е 15 000 лева, който ще бъде разпределен между първите 8 състезатели. Най-голямото отличие ще бъде Купата на София, която ще грабне най-добрият в надпреварата. Входът за състезанието е безплатен.

- реклама -