Кои градове в света ще потънат, ако започнат да се топят ледниците

Учените от НАСА създадоха първата програма, която прогнозира кои градове ще бъдат застрашени при топене на ледниците

При създаването на програмата са взети предвид скоростта на въртене на Земята и гравитационните въздействия в районите на затопляне, пишат авторите в списанието Science Advances. Според тях вече има индикации за повишаване на нивото на океана. А отрицателните последствия може да бъдат предотвратени, ако навреме се изготви план за действие през следващите 100 и повече години. Така ще се направи точна оценка на риска, подобна на тези, които правят застрахователните компании, твърди ръководителят на проекта Ерик Айвинс.

Новият виртуален инструмент ще помогне на хората да разберат кои точно ледници и ледени покривки представляват за тях най-голяма опасност. Например при Лондон повишаването на морето зависи основно от изменението на ледниците в северозападните райони на Гренландия.

А за Ню-Йорк критична е покривката на Гренландия както в северните, така и в източните части. Ерик Ланер пък посочва, че гравитацията има огромно значение. Ледените поля са огромна маса, която въздейства върху целия океан, като притегля водата към себе си. Когато тази маса намалява, гравитационното въздействие също намалява и океанът започва да отстъпва. Така сушата се увеличава.

Друг фактор е колебанието на земната ос, около която се върти нашата планета

Можете да си представите Земята като въртележка, която се върти около собствената си ос. Тази ос неизменно се колебае, а мащабите на това колебание зависи от разпределението на веществата по повърхността на планетата. И тези колебания на свой ред въздействат на преразпределението на водните маси на планетата.

Като се създава модел на въздействието на тези фактори, изследователите ще могат да разработят вортуална карта, която да предсказва размера на затоплянето за конкретни райони на Земята. И тази прогноза ще е дългосрочна, което ще помогне на хората да взимат мерки навреме.

- реклама -