ЦИК
сн. БГНЕС

Говорителят на ЦИК: Очакват ни хаотични избори

Моето очакване е да имаме хаотични избори, защото партиите са обсебени от собствените си фантазии. Това каза за предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ говорителят на Централната избирателна комисия Димитър Димитров.

„Партиите толкова са обсебени от собствените си фантазии за това какво трябва да се случи на следващите избори, че дори не желаят да разговарят. Няма нито един протокол, който да е оспорен, от изборите на 4 април. В новите правила има противоречия. Имаше текст да се осигури пощенско гласуване, ако е възможно, но кой ще каже дали е възможно? Всичко, което се случи през седмицата, е в абсолютно противоречие с всякакъв стандарт на Венецианската комисия ОС и т.н. Ясно е казано, че това не бива да се прави до половин година преди изборите. Партиите са обсебени от това, което си представят като изборен резултат. Президентът, след като е подписал указа, сложил е държавния печат, инициирал е издаване на извънреден брой на Държавен вестник, вероятно утре или вдругиден ние ще имаме действащо законодателство. То натоварва следващата ЦИК с почти невъзможни задачи“, заяви той.

„До две седмици ЦИК трябва да освободи помещенията си и да се премести, да приеме 9400 устройства. Това не е проста работа, защото всяко устройство има и периферия, но това няма никакво значение за тези, които пишат решенията. За тях е важно да има нова ЦИК. Това е обещанието на г-жа Манолова. Все пак това е човек, който е горил протоколи, защото има достъп до тях и публично е обяснявал,че машините произвеждат протокол, което не е вярно. Това е масивна лъжа, а след това ние сме ѝ виновни, че не сме ѝ дали машина да си я носи вкъщи“, заяви Димитров.

„Всичко трябва да има здрав разум. Надявам се Конституционният съд да реши. Аз ще се чувствам потресен, ако не ми разрешат да гласувам с хартиена бюлетина. Това е ограничаване на права и никъде не се прави така. Между моя вот и това, което ще се появи накрая съществува един софтуер, който не познавам, а някой ще го сертифицира“, посочи той.

„Няколко от партиите са толкова обсебени от изборния резултат, че оправят каквото могат, за да го постигнат. Всичко е подчинено на фантазията им и мокрия им сън за интерес. Всичко това е против здравия разум. ЦИК не иска да се включва в кампания. Не съм сигурен, че ЦИК ще се справи с предстоящите ѝ задачи. Ще трябва със всяко графство на Великобритания да се закара машина. Моето очакване е да имаме едни хаотични избори. Ако има някакви сценаристи зад всичко това, те разчитат на хаоса, за да не се произведе изборен резултат, който е достоверен и трябва да бъде приет“, допълни Димитров.

- реклама -