Говорителят на ЦИК: Новите 199 машини за гласуване ни изненадаха напълно

Новите 199 машини за гласуване в склад на „Сиела Норма” напълно са изненадали ЦИК. Това заяви говорителят на комисията Цветозар Томов в ефира на Нова тв.

Разбрахме за тях от писмо на „Сиела”, изпратено късно снощи. ЦИК взе две решения – да информира незабавно министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, който отговаря за вота и ДАНС. Другото е да се поискат допълнителни обяснения от „Сиела” по повод техните искания, уточни Томов.

Говорителят обясни още, че в писмото на „Сиела” се иска да се използват 427 устройства за ремонт на техниката в изборните секции. От 5000 тествани устройства в 139 били открити повреди, гласи писмото, цитирано от него.

„Не става много ясно защо при установени 139 повреди се иска да се използват за ремонт 427 цели машини, които са очевидно тези 199, за които научихме от това писмо, и 228-те, които се оказаха заедно с пратката по договора”, добави той.

„Тези 199 са същите машини, които бяха коментирани като 150, пристигнали на Летище София, към тях се добавят 36, пристигнали 10-ина дни по-рано, преди да почне тази шумотевица. Другите 13 са останали от пролетта. Общо 427 машини има за резервни нужди извън склада на ЦИК. На фона на 13 000 машини, доставени на комисията, това изглежда доста нормално количество. Няма нови машини, това е фалшива новина“, заяви в „Твоят ден“ Веселин Тодоров, изпълнителен директор на „Сиела Норма“ относно 199-те машини за гласуване, които не са предназначени за изборите в неделя, а се намират в склад на фирмата-доставчик „Сиела Норма“, съобщи Нова.

От ЦИК са научили, че нови 199 устройства незнайно защо се намират в склад на фирма „Сиела Норма“ в бившето Висше военно-транспортно училище „Тодор Каблешков“ в София, съобщи снощи Breaking.bg като се позова на източници от МВР.

Оказало се, че машините на „Сиела Норма“, внесени незнайно откъде и от кого си стоят в склада без никаква охрана. Наложило се тази вечер там да бъде изпратена спешно жандармерия, която да ги охранява, пише сайтът.

ГЕРБ излъчиха на живо среднощна пресконференция пред склада, в който са машините.

- реклама -