Евгения Банева

Говорител на ЦИК пред FN: Ако се кандидатира за евродепутат, Евгения Банева няма да получи имунитет

Николай Банев обяви от профила си във Фейсбук, че Инициативен комитет отново ще издигне съпругата му Евгения като кандидат за депутат в Европейския парламент. Това предизвика множество коментари дали г-жа Банева ще използва това си политическо право, за да излезе от ареста и да си гарантира имунитет, който ще спре разследването срещу нея.

За коментар на горещата тема потърсихме Цветозар Томов, един от говорителите на Централната избирателна комисия.

Какво се случва при хипотеза, че разследван и арестуван гражданин бъде издигнат за избираем пост?

Изборният кодекс ограничава пасивното избирателно право за хора, които са с влязла в сила присъда. Няма други ограничения, свързани с правораздаването. Така, че ако г-жа Банева няма влязла в сила присъда към периода, в който е възможна регистрация за изборите тя има формалното право да се кандидатира както всеки друг български гражданин, който е пълнолетен.

Това означава, ли че г-жа Банева ще получи имунитет и ще излезе от ареста за предизборната кампания?

Нито депутатите за Европейски парламент, нито кандидатите за евродепутати се ползват с вътрешен имунитет. Възможността на човек да се възползва от пасивното си избирателно право, който в момента е разследван и евентуално се намира в арест е свързано с презумпцията за невиновност. Докато няма съдебно решение граждански права не се отнемат.

До колкото разбирам ЦИК няма причина да не я регистрира като кандидат в случай, че се яви инициативен комитет с достатъчен брой подписи?

Много е рано да говорим за правилата за регистрация. ЦИК още не е взел решение във връзка с начина, по който ще се състои регистрацията за тази кампания.


На последното заседание на спецсъда, прокурор Мария Дойчинова разкри, че също като съпруга си, Евгения Банева също ползва телефон в арестантската си килия. Въпреки обиските той не може да бъде открит, а разследващите подозират, че апарата е внесен в кутия от натурален сок.

„Двамата съпрузи си разменят съобщения как да започнат медийна атака, хибридна война. Чува се с децата си, които са разбрали, че се уговарят с майка си те да заминат за Русия да търсят политическо убежище„, разказа Дойчинова.

- реклама -