Говорим без такси в ЕС още 10 години

Без допълнителни такси за разговори в Европейския съюз още 10 години или до 2032 година.

Това става факт, след като Съветът на Европейския съюз постигна споразумение с Европейския парламент.

Споразумението ще позволи на европейските граждани да продължат да осъществяват разговори,

да изпращат текстови съобщения и да сърфират в интернет мрежата, докато пътуват в други страни от ЕС, без това да изисква допълнителни такси.

Първоначалната роуминг схема трябваше да изтече на 20 юли 2022 г.

Преразгледаният регламент за роуминг коригира максималните цени на едро, за да гарантира, че предоставянето на тези услуги на дребно е устойчиво за операторите в целия ЕС.

Средната цена на едро, която операторът на посетена мрежа може да начисли на доставчика на роуминг, за повикване не трябва да превишава 0,015 EUR на минута.

Тази максимална цена на едро намалява до 0,01 EUR на минута през 2025 г. За SMS съобщение, генерирано в дадената посетена мрежа, пък таксата не трябва да надхвърля 0,003 EUR.

За пренос на данни пък таксата не трябва да е повече от 1 EUR за гигабайт.

Тази максимална цена на едро се понижава на 0,75 EUR за гигабайт пренесени данни на 1 януари 2024 г. и на  0,50 EUR за гигабайт на 1 януари 2025 г.

Също така операторът на посетената мрежа не може да налага на доставчика на роуминг такси за какъвто и да е вид спешни повиквания, направени от роуминг клиента, или за предаването на информация за местоположението на обаждащото се лице.

Източник: Телеграф.бг

- реклама -