Говори премиерът: Заплатите в МВР няма да бъдат увеличени (На живо)

Говори премиерът: Заплатите в МВР няма да бъдат увеличени. Заплатите на служителите на МВР няма да бъдат увеличени. Това заяви премиерът Николай Денков, който отговаря на въпроси на граждани във Фейсбук.

От думите му стана ясно, че тази година увеличение на заплатите на служителите на реда не е предвидено.

„Миналата година заплатите на служители

на МВР бяха увеличени с 20%. Предвидено е увеличение на две други места. Едното е в системите, които не получиха увеличение – тази година те ще наваксат с 10%. И в общинските администрации, където заплатите са изключително ниски. Там е предвидено увеличение от 15% „, заяви Денков.

Парите за образование тази година са увеличени с 1 млрд. лева спрямо това, което отчетохме миналата година. Така отговори премиерът Николай Денков на въпроса дали в проектобюджета са орязани парите за

образование и са по-малко от миналата година.

„Няма как да има добро образование без мотивирани учители. Но, докато не оправим учебните програми, учебниците, не подобрим механизмите за привличане на децата в училище, ще имаме проблеми – затова са важни реформите“, каза той.

На 6 юли правителството навършва един месец. Министър-председателят акад. Николай Денков отговаря на въпроси на граждани и медии в четвъртък, 6 юли, от 8,00 ч до 9,00 ч

на живо на страницата на Министерския съвет във Facebook.

Въпроси към акад. Денков могат да се задават както по време на живото излъчване, така и да се публикуват предварително в коментарите под видео анонса на страницата на Министерския съвет във Facebook.

Назначението на областните управители се бави заради споровете в парламента, каза още той. Имаше информация, че Украйна е запитала за реакторите от „Белене“ още миналата година. Аз се поинтересувах какво е свършено още, когато встъпих. Оказа се, че служебното правителство не е придвижило въпроса. Денков обясни още, че днес ще се подпише

меморандум с Украйна в сферата на енергетиката.

Средата е трудна, но министрите за няколко дни си влязоха в работата. Това, което се опитваме да изградим е екипна работа, коментира в началото премиерът. В бюджета за 2024 г. ще има увеличение на минималната заплата, каза той.

Парите за образование тази година са

увеличени с около 1 млрд. лв. За тази ще са над 7 млрд. лв. Всеки би искал да има повече средства за образование, но например, миналата година 200 млн. лв. не бяха усвоени, защото нямаше къде да се използват. Няма как да има добро образование без добри учители, не засилим извънкласните дейности, не намерим механизми да

върнем децата в училище, коментира премиерът.

Не е начинът хората да стоят под прозорците, за да има справедливо разпределение на бюджета. Това зависи от браншовите организации, синдикатите и ресорните министри, каза Денков по повод исканото увеличение на заплатите от страна на полицаите. Той напомни, че такова няма да има през тази година, но миналата 2022 г. то е било 20%.

Не се обсъжда идеята за въвеждане на прогресивен данък.

Целият ни фокус е върху това да се изсветли сивата икономика. Имаме например идея в бюджета – ако не в издадат бележка, до не плащате в заведението. Такава мярка бе приложена Гърция преди години и доведе до положителен резултат. Не само премиерът, а всеки един ще стане от масата в този случай. Доколкото видях, дори ресторантьорите приеха тази идея. Друго предложение е заплатите да се плащат изцяло по банков път, каза Денков.

На въпрос изгладил ли е вече противоречията с ГЕРБ и как вървят назначенията на областните управители, отговори:

Все още изчаквам колегите от ГЕРБ.

Има някакво забавяне около споровете в Народното събрание. Забавянето е, защото консенсусът първо трябва да се постигне сред народните представители, тъй като те представят регионите.

А на въпрос кога ще бъдат назначени зам.-министрите, Денков отвърна: Заместник -министрите са назначени почти навсякъде, там проблемът е, че не са предложени достатъчно качествени кандидати.

На „Лукойл“ и преди им беше казано

да си плащат данъците. Въпросът е как да се направят промените така, че да не се работи с руски петрол, допълни той.

Готова е дефиницията за енергийна бедност, трябва да се изгради и механизма, по който да се дава помощта по нея, обясни премиерът.

Има карта, направена от АПИ, която показва 40 места, които са много проблемни по пътищата, те ще са с приоритет, увери той. Денков напомни, че вече са изменени и изпитите за шофьори така, че да се вижда и

практическата част в теоритичните изпити.

Знаете, че говорим и за въвеждане на зони с ограничение от 30 км в час. Има проблем и с камерите – общинските управи не могат да използват камерите за контрол. Ето проблем, който изглежда тривиален, но не е оправен с години, посочи Денков.

Морето е чисто и в това не трябва да има никакво съмнение, всеки ден получавам справка от българските и румънски власти.

Нищо от това, което се събра в Одеския залив,

не е минало нито в румънските води, камо ли в българските. Има агресивна кампания, тя пробива и тук там в медиите, да навреди на туризма у нас и в Румъния, но ви уверявам, че ако се появи каквато и да е опасност, веднага ще бъдете информирани, каза Денков.

Най-належаща е в момента промяната в учебните програми и учебниците, трябва да се промени и това изпитване,

което е свързано с фактите, а не с разсъждения.

Започнахме тази промяна през 2020 г., а сега сме се разбрали с новия министър и се надяваме да направим промяната през следващите 18 месеца. Няма как да стане от днес за утре. По-ниските резултати на матурите отразяват няколко проблема – системата ни е разнородна – имаме добри резултати

в едни училища и лоши в други,

където районите са по-бедни. Промените изискват време не, защото не знаем, какви да са, а защото децата трябва да бъдат подготвени. Ние вдигнахме критериите за оценки, за да не пишем фиктивни тройки, които после да не помагат на децата, категоричен бе той.

Миналата година предоставихме на

университетите безплатен софтуер, за да проверяват плагиатството. Важно е да няма отстъпление и колегите да са спокойни, че борбата с плагиатството ще продължи. Това е една язва в българската система, която трябва да бъде пресечена, настоя Денков.

Много внимателно следя темата с развитието на изкуствения интелект. Там промените са бързи, преди 3 месеца излязоха нови упътвания към научните списания как да го ползват. Ние не трябва да пречим на навлизането му, но трябва да има правила и те са прости – ако използвате изкуствен интелект,

да посочите това, каза премиерът.

Запитан какво прави държавата за недостига на инсулин, каза: Има затруднения по отношение на замяната на един тип лекарства с друг и затова бяха променени правилата. Това обаче е специфична материя и е добре здравният министър да каже.

България има рестриктивна политика по отношение на наркотиците и аз смятам, че това е правилно, защото понякога ефектите са много дългосрочни при легализация на подобни субстанции, затова приветствам досегашната политики.

Трябва да пресечем трафика на

такива вещества, настоя Денков.

Изкуството и културата са сред приоритетите ни, не само на 24 май. Това, което ни липсва, е как развитието да бъде по-добре инструментализирано. Миналата година бе увеличено финансирането на фонд „Култура“ и се оказа, че не можем да усвоим тези средства, каза Денков. напомни, че така е било и с фонда за научни изследвания преди години, но той вече работи добре, защото с него се занимали много специалисти с ясни правила. Това трябвало да се направи

и с културния фонд, и този за филми.

В момента решаващата стъпка е в Северна Македония, за да започнат преговори с ЕС, те трябва да променят конституцията си. Важна е и защитата на гражданските права на хората с българско самосъзнание. Нищо повее не се изисква от тях. Въпросът е готови ли са да извървят този процес. Готови сме да продължим

работата по коридорите, по увеличаване

на стокоообмена, културния и образователен обмен, но без да се реши ключовият проблем, няма как да има сериозни резултати. Истинският слон в стаята е кога ще приемат промените си в конституцията, обясни Денков. Той каза, че е имал разговори с германския премиер Шолц.

Казах му: Вижте, всякакъв опит да се излезе от европейския компромис, ще попречи на процеса, така че нека се върнем на тази основа.

Понякога се дават грешни сигнали на РСМ, допълни той.

Разговаряхме с работодателските организации, с МВнР, с МВР, за да се ускорят процесите за вкарване на работна ръка. Но въпросът е дали говорим за висококвалифицирана работна ръка или за лица от места като Азия, които биха могли да подбият пазара, обясни премиърат.

Има законови основания как се търси убежище

в България така че всеки, който иска убежище, трябва да следва законовите процедури. Поставяха се въпроси доколко опасна е Русия, но това тепърва трябва да се разглежда. България не отлежда бежанци, имаше опити за злоупотреби, но те се пресякоха.

Говорим обикновено за майки с деца,

които няма как веднага да се включат в пазара на труда. От друга страна – голяма част, които влязоха вече работят, а децата им ходят на детска или на училище. В Германия и Полша има много повече бежанци, те се надпреварват как да приемат повече и да ги включат в икономиката си. Нека погледнем и на положителните страни и да се опитаме да ги включим в нашата икономика, каза той.

- реклама -