Готвят второ обвинение за министър Николай Ненчев. Този път за обществена поръчка за военните облекла

Военният министър в оставка Николай Ненчев може да се сдобие с второ обвинение. Той е призован утре във военно-окръжна прокуратура.

Очаква се обвинението да е във връзка с обществена поръчка за изработване на облекла за военните.

За обществена поръчка свързана с доставка на облекло за военнослужещи през април тази година военните прокурори обвиниха тогавашния директор на дирекция „Инвестиции в отбраната” в Министерство на отбраната Венислав Цанов за престъпление по служба.

Според прокурорите Цанов не изпълнил служебните си задължения и не издал решение за обявяване на класирането на участниците и не сключил споразумение с класирания от комисията на първо място участник в процедурата.

Вместо да бъде сключен договор с търговското дружество, предложило най-ниска цена за доставка на облекло, МО е сключило договор с друго дружество, от което за министерството е настъпила вреда в размер на 259 773,78 лева, разясниха тогава от прокуратурата.

Дни преди Цанов да се сдобие с обвинение самият Ненчев беше на разпит във военната прокуратура. Тогава той самият каза, че се извършва една проверка с Интендантско обслужване и не констатирал нищо обезпокоително. След като беше там около час и половина, Ненчев обясни единствено, че проверката е била за облекла за армията. Тогава той каза, че става въпрос за досъдебно производство. Процедурата е започнала през 2014 г. преди той да е министър на отбраната.

Тази седмица военният министър в оставка вече получи едно обвинение

На излизане от общината той каза, че то не го безпокои. Тогава той обяви обвинението си за странно и каза, че е за това, че е накърнил, нарушил интересите на РСК МиГ.

От съобщението на прокуратурата по-късно обаче стана ясно, че Ненчев е обвинен за престъпление по служба, от което са настъпили значителни вредни последици за Българската армия и случаят е особено тежък. Той отговаря за това, че не е изпълнил служебните си задължения и не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на военно въздухоплавателни средства от изтребителната авиация на ВВС на страната ни.

От април 2015 г. има подписани два договора между военното ведомство и „РСК МИГ“ за удължаване на ресурса на двигателите за МиГ-29 на обща стойност 3 773 000 евро /7 388 666 лв. Вместо тези договори да бъдат изпълнени обаче, Ненчев е казал на своя заместник – Десислава Йосифова, да ги пази в служебната си каса и да не предприема каквито и да било действия по изпълнението им, за да не бъде осъществен ремонтът на самолетите.

От това според обвинението са настъпили значителни вредни последици за армията.

Действията на министър Ненчев са довели до намаляване на броя на подготвения летателен състав и свръхнатоварване на летците, носещи бойно дежурство по Air Policing и невъзможност за осигуряване на подготовката на млади летци на МиГ -29.

Поради това е било и невъзможно да се поддържа необходимият брой подготвени летци.

- реклама -