ядрения арсенал имиграцията Тръмп Ислямска държава атаки

Готви ли се среща между Тръмп и Путин?

Британски медии разпространиха противоречива информация, според която веднага след встъпването си в длъжност Доналд Тръмп ще се срещне с Владимир Путин в исландската сторица Рейкявик.

Американският президент би искал да се срещне с руския си колега в Рейкявик няколко седмици след встъпването му в длъжност, пише британският вестник „Сънди таймс“.

„Тръмп и членове на екипа му казаха на британски официални лица, че по време на първото им пътуване в чужбина ще има среща с руския лидер и най-предпочитаният вариант за домакин на преговорите между двете свръхдържави е исландската столица, както бе преди три десетилетия“, казва се в статията. Вестникът припомня как през 1986 в столицата на Исландия се е провела историческата среща на съветския лидер Михаил Горбачов и американския президент Роналд Рейгън, превърнала се във важна крачка за края на Студената война.

Хората на Тръмп: 100 % лъжаВладимир Путин Доналд Тръмп оценка умен еднополюсен свят

Реакцията зад Океана не закъсня. Обкръжението на новоизбрания президент на САЩ опроверга информацията, предаде ТАСС. Представителите на Тръмп е определиха данните за готвена среща с Путин като „стопроцентна лъжа“.

Въпреки това от „Сънди таймс“  цитира свои източници от руското посолство в Лондон, според които, Москва дори смятала да се съгласи на срещата на двамата лидери.

Исландия готова да домакинства

По-късно исландският вестник „Моргунбладид“ съобщи, че Исландия е готова да участва в организирането на среща между двамата президенти. „Засега правителството на Исландия не е получавало запитване за тази среща. Ако официалните лица във Вашингтон се обърнат към исландското правителство с официално запитване да организира среща на високо равнище в Рейкявик, ние ще го възприемем позитивно и ще го превърнем в нашия принос за подобряване на отношенията между САЩ и Русия“, твърди външният министър Гудлейгур Тор Тордарсон, цитиран от изданието.

- реклама -