Георги Георгиев

Георги Господинов спечели наградата „Букър“

Георги Господинов спечели най-престижната литературна награда на Великобритания „Букър“. Той взе приза за чуждестранен роман с „Времеубежище“. Преводът е на Анджела Родъл.

Георги Господинов присъства на живо на церемонията в Лондон. Той беше първият български писател, номиниран за престижното отличие, а сега стана и първият български автор, който го печели. Наградата му беше връчане от Лейла Слимани – също носител на наградата и председател на журито.

Особено символичен е фактът, че наградата беше връчена броени минути преди настъпването в България на 24 май – празникът на българските букви.

„Поздравления на Георги за вдъхновената и визионерска книга, на Анджела за шеметния превод и на издателката на Георги Божана Апостолова, която инвестира над 30 години от живота си в издаването и популяризирането на българската литература“, написа Манол Пейков. Именно той и майка му Божана издават Господинов в България чрез „Жанет 45“.

„Времеубежище е брилянтен роман, изпълнен с ирония и меланхолия. Това е дълбоко произведение, което се занимава с наболял въпрос: „Какво става с нас, когато изчезнат спомените ни“. Георги Господинов се справя отлично и с индивидуалните, и с обществените съдби. Точно този сложен баланс между интимното и общото ни убеди и ни докосна. Миналото е история, която се разказва. А не всички разказвачи имат таланта на Господинов и Родъл“, каза Слимани.

- реклама -