горивата, поскъпват, бензиностанции

Горивата поскъпват с 60 ст. на литър до 2023 г. заради нови акцизи

Между 5 и 7 стотинки ще поскъпнат горивата на дребно до края на тази година, прогнозират от Българската петролна и газова асоциация.

Допълнително се очаква скок на цените до 2023 г. заради променени данъци и увеличение на акциза на ниво Европейски съюз.

„Това, което със сигурност ще се случи, е поскъпване на втечнения нефтен газ, това е пропан-бутанът в рамките на около 30-35 стотинки на литър. Ако бъдат приети новите акцизи от страна на Европейската комисия. По отношение на останалите горива ще има едно поскъпване в рамките на между 10 и 15 стотинки за бензина и около 20-22 стотинки за дизеловото гориво. Европейската комисия твърдо е решила да наложи облагане, което освен акцизно да бъде и по отношение на вредните емисии, които се излъчват от горивата. Ако това се случи, ще доведе до едно поскъпване в рамките на 55-60 стотинки на литър за всички видове горива“, обясни главният юрист на Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев.

„Сега на ход е държавата, която своевременно трябва да направи промени в Плана за възстановяване и устойчивост и протестира мерките за горивата в пакета Fit for 55 (Готови за 55)“, казват още от БПГА.

Директивата за ВЕИ, въвеждането на Системата за търговия с емисии в транспорта (както и в строителството, но тя в случая на е засегната), на екологична компонента в горивата, която не е изяснена и на нови правила в енергийната ефективност по отношение на горивата при енергийната ефективност според Програмата Fit for 55 (Готови за 55) ще се отразят фатално, сочат изчисленията на експертите от БПГА.

Както коментира председателят на асоциацията Живодар Терзиев, България икономически не е готова за такъв преход и в такива кратки срокове. Той обърна внимание и на намерението за преминаване към водородно гориво и бе категоричен, че ако преминаването към такъв тип гориво е невъзможно държавата трябва да предприеме съответните стъпки.

- реклама -