Горещи избори в Албания! Ще сложи ли страната край на изборните измами и ще се приближи ли към членството в ЕС

Ожесточени съперници се изправят един срещу друг на парламентарните избори в Албания

Албания провежда днес парламентарни, надявайки се да сложи край на продължителната си традиция на изборни измами, насилие и оспорвани резултати, което да я приближи към членството в ЕС.

Социалистическата партия на премиера Еди Рама има малка преднина пред дясноцентристката Демократическа партия на Люлзим Баша, показват социологическите проучвания.

Макар че Баша, почитател на американския президент Доналд Тръмп, официално води демократите от четири години, неговият предшественик Сали Бериша, който е бивш албански президент и премиер, остава влиятелна и обединяваща фигура вдясно.

Неговата партия заплашваше да бойкотира изборите допреди месец, оплаквайки се от притеснения, че вотът ще бъде несправедлив. И макар двете страни да сключиха споразумение и демократите да получиха министерски постове във временното правителство до изборите, размяната на реплики продължава.

Предстоящият  вот за 140-местния парламент, който изправя едни срещу други социалисти и демократи, ще е тест за демократичната зрялост на страната, която има амбиции за членство в ЕС.

Артист, превърнал се в премиер

Албанският авторитарен премиер, социалистическият лидер Еди Рама, обещава да построи една „европейска Албания“ като „модерна държава, управлявана от закона“, откакто влиза в политиката след падането от власт на комунистическия диктатор Енвер Ходжа в края на 80-те.

Той търси властта дълго време, обявявайки изборите, които губи през 2009 г. нито за свободни, нито за справедливи. Тогава неговите поддръжници излизат по улиците, в резултат на което през 2011 г. трима са убити. Този епизод задълбочава съперничеството с тогавашния премиер Сали Бериша, което започва като идеологически спор в миналото.

Бивш кмет на столицата Тирана, 52-годишният Рама редовно е обвиняван от десницата във връзки с организираната престъпност. Самият той обеща да подаде оставка, ако обвиненията бъдат доказани.

Често облечен небрежно с тениска, къса коса и тридневна брада, на Рама се гледа като на динамичен и умел комуникатор. Той завършва приложно училище в Париж, като в кабинета му е пълно с негови собствени рисунки. Бившият баскетболист-полиглот се надява да спечели достатъчно голямо мнозинство, за да заздрави хватката на властта си и да премахне необходимостта от коалиционни партньори.

Историческият лидер на дясното

Като първи демократичен президент и бивш премиер, Сали Бериша доминира в албанската политика през последните две десетилетия. Син на мюсюлманско семейство от северните планини, 72-годишният политик казва, че сега е „обикновен член на Демократическата партия“, без амбиции да си върне властта.

Кардиолог по образование, той се оттегля като лидер на партията през 2013 г. и избира своя близък съюзник Люлзим Баша за наследник. Но Бериша все още се смята за обединяваща фигура на политическото дясно.

Харизматичният оратор Бериша присъства по-рядко на изборни срещи, но остава активен в медиите. Той описва Рама по-скоро като „враг“, а не съперник, но в последно време е не така остър в критиката си по отношение на настоящия премиер.

Опонентите на Бериша гледат на него като на олицетворение на корумпираната политическа система и отговорник за хаоса от 1997 г., когато над 2000 души бяха убити по време на въоръжен бунт. Безредиците са предизвикани от срива на измамна схема с финансови пирамиди, която той оставя да процъфти.

Обичащият Тръмп наследник

Лидерът на демократите от 2013 г. Люлзим Баша настоява, че е преодолял покровителството на Бериша и има намерение да построи една „нова република“. Амбициозният адвокат на 43 години има стремглава кариера, получавайки постове като министър на външните работи, на вътрешните работи и на транспорта. Той е и кмет на Тирана – побеждавайки Рама на поста през 2011 г., преди Бериша да го назначи за нов председател на партията.

Баша бойкотира парламента в продължение на няколко месеца тази година и организира улични протести, призовавайки за оставката на Рама и създаването на преходно правителство, което да гарантира провеждането на свободни и справедливи избори.

Двете страни обаче успяха да сключат споразумение в средата на май, като демократите получиха контрол върху няколко министерства преди вота. Оттогава Баша смекчи нападките си срещу Рама и се отказа от обвиненията, че премиерът е използвал пари от трафик на марихуана, за да манипулира изборите.

Интересен факт за Баша е и това, че негов идол е американският президент Доналд Тръмп.

Безработица и ниски заплати в Албания

Според данни на Инстат Албания брутната средна месечна работна заплата през 2016 г. е само 45 845 леки – или 339,98 евро. За сравнение брутната месечна заплата за същия период в Хърватия бе 1063 евро, Гърция 1069 евро и Италия 2033 евро.

Лесно е да разбере защо младите мигрират масово, но изтичането на мозъци от страната е изключително тревожно. Добре дошъл ще е икономически план, който да се занимава с корените на проблемите. Преките чуждестранни инвестиции остават приоритет, но те остават нещо абстрактно, докато политиките на избраните лица не напълнят джоба на обикновения човек.

Въпреки незначителните подобрения, постигнати от правителството на Еди Рама, Албания все още е страна, в която безработицата за хората на възраст 15-29 г. възлиза на 28,9 процента. За сравнение само 6,7% от младите хора под 25-годишна възраст в Германия са били безработни през март 2017 г. Дори с отчитането на икономическата нестабилност в Гърция и други южноевропейски страни, средната цифра за младежката безработица в 28-те страни-членки през първото тримесечие на 2017 г. е 17.2 процента.

При тези обстоятелства не е трудно да се разбере защо Албания се изправя пред масова миграция към Европейския съюз.

 

- реклама -