Горещ ден в НС: Ратифицираха договора за нови 8 F-16, гледат промените в Изборния кодекс (Обновена)

Горещ ден в НС: Ратифицираха договора за нови 8 F-16, гледат промените в Изборния кодекс. Самото заседание запосна с декларация на ГЕРБ-СДС в памет на жертвите на умишлено предизвикания  от СССР през 1932-33 г. глад в Украйна от СССР – гладомор.

След това със 152 гласа „за“, 42 „против и 7 „въздържал се“ парламентът ратифицира споразумението между България и Федералната резервна банка на Ню Йорк за откриване на сметка, чрез която ще бъдат платени осемте нови изтребители Ф-16 Блок 70 по договора,

сключен на 15 юли със Съединените щати.

Освен самолетите, в поръчката са включени боеприпаси, средства за обучение на ВВС, поддръжка и резервни части за 1.2 милиарда долара разсрочено до 10 години.

Периодът на отсрочка е предложен от правителството на САЩ. След влизането в сила на закона за ратификация министърът на външните работи трябва да уведоми

правителството на Съединените американски щати

за изпълнение на националните процедури.

Договорът не предвижда компенсации за пропуснати ползи. Всяко разногласие ще се решава чрез междуправителствени консултации.

Ратификацията на договора беше подкрепена от депутатите на ГЕРБ, „Продължаваме Промяната“, „Демократична България“, „Български възход“ и ДПС. Против гласуваха от левицата и „Възраждане“, а 7 народни представители от ПП се въздържаха.

Гласуването бе предшествано от нов скандал

за изборните промени и спазването на правилата в парламента избухна с нова сила, след като Десислава Атанасова от ГЕРБ предложи заседанието да продължи до 15 часа, а Изборният кодекс да влезе като втора точка, вместо законодателните промени в съдебната власт.

БСП и ГЕРБ внасят законопроект срещу домашното насилие – Flashnews

Никола Минчев от ПП поиска да не се подлага на гласуване предложението. Той припомни идентично предложение на Мирослав Иванов от вчера – т. 12 да стане втора, но председателстващият тогава Йордан Цонев не го подложи на гласуване.

Изборният кодекс с изрично гласуване бе фиксиран

като точка. Сега имаме фиксирана точка 2 за днес, ако приложим същото тълкуване, не може да изместим Закона за съдебната власт като трета, настоя той.

Росен Желязков, който председателства НС в момента, се възползва от чл. 48 от правилника и подкрепи идеята на Атанасова, представяйки я като своя. Той поиска заседанието да е до 15 часа, за да се разгледа Изборния кодекс. Второто му предложение бе парламентарният контрол да отпадне и да бъде разгледан следващата седмица. Желязков

предложи НС да проведе извънредно заседание

на 29 ноември от 9 часа, в което да разгледа Закона за държавния бюджет и бюджетите на ДОО и НЗОК, а втора точка да е парламентарен контрол.

„Аз направих предложение по смисъла на чл. 48 ал. 5, което е различно от аналогията с вчерашното заседание“, настоя Желязков, с което си предизвика отговор от Асен Василев от „Промяната“. Василев настоя да продължат с дневния ред така, както е гласуван. И настоя да не се отлага парламентарния контрол, защото имало достатъчно важни въпроси, които имат нужда от спешен отговор. Желязков или председателят на НС имал право да свика извънредно заседание на парламента.

След това депутатите продължиха с договора за F-16.

Плащаме си редовно милиарди, а не получаваме нищо. Това заяви социалистът Румен Гечев по време на дебатите за договора за F-16. За него това е неравностоен и унизителен договор. Той е смутен от разписаните отворени клаузи в договора.

Тази цена е прогнозна, смята социалистът. Това е празен чек, допълни Гечев. Разписаните цени в договора ще се сменят, а бюджетът на България ще кърви непрестанно, предупреди депутатът. Според него страната ни се обвързва с изпълнение на задачи от Пентагона. По целия свят, по думите му, имало продажници, които гласуват в полза на производителя на F-16.

Атанас Славов от ДБ се върна в 1996 година

и изкритикува Гечев, че реториката му не била подходяща за европейска социалистическа партия.

И за „Възраждане“ сделката за F-16 е обидна. Ние сме си поръчали не чертежи, а скици, заявиха от партията. Позицията на нашите западни партньори била „купи или умри“. Капризен самолет сме си купували или черешката на тортата, но пък тортата я нямало. Освен това, според хората на Костадин Костадинов понякога количеството превъзхождало качеството.

Черешка ще има, обясни Настимир Ананиев от ПП.

Нямаме торта, защото това е наследството на ГЕРБ, обясни той.

Христо Гаджев от ГЕРБ похвали Гечев, че имал качества за писател фантаст. Господарят е казал: „Това е договорът, подписвате го, викате Ура и почвате да плащате“, обясни социалистът и изтъкна, че заповедта е: „Плащате като попове и мрънкате във вашия парламент“.

След като гласуваха договора за F-16, депутатите излязоха в почивка по искане на ПП. След почивката депутатите гласуваха и на второ четене ратификацията на договора за закупуване на нови 8 F-16.

Със 151 гласа „за”, 42 гласа „против” и 8 гласа

„въздържали се”, депутатите одобриха на второто четене договора за доставка на още 8 самолета F-16, предаде БГНЕС. И на второ четене законопроектът скара депутатите от ПП и ГЕРБ.

Преди гласуването Искрен Митев от ПП коментира, че първите самолети са „неизползваеми“, ако сега не се подпише договора за втората партида.

„По времето на ГЕРБ не е била осигурена нужната техника.

Партията, обслужвала нечий чужд интерес, е направила така, че сега да се нуждаем от нова доставка самолети.”

Христо Гаджев от ГЕРБ обясни за обвързаността между първата и втората партида доставки на самолети F-16.

„Благодарение на първия договор ние сега имаме възможност за разсрочено плащане. Второ, цените са класифицирани и инфлацията от 2019 г. до сега не се е отразила на цените на втората партида. Ние имаме нужда от тези нови 8 самолета, защото няма как да бъдем конкурентно подготвени”, подчерта още Гаджев.

Асен Василев от ПП пък уточни, че индустриалното

сътрудничество между първия и втория договор за самолетите отново е поставяло България в неизгодна позиция. „Ако имаше клауза, която доказва, че ще платим втората партида самолети, когато получим първата, тогава щяхме да подкрепим този закон.”

На различно мнение, обаче, са други членове на партията. „Дебатът касае отбранителните способности на българската армия. Най-после има адекватно предложение, има процес по закупуване на нов изтребител, сега решаваме колко броя самолета да закупим, не дали да го правим. Експертите заявиха ясно, че

8 самолета са напълно недостатъчни за нашите

отбранителни способности. България има нужда от охрана на своето въздушно пространство, ние сме лоялен член на НАТО, на километри от нас се състои война, а ние трябва да бъдем добре подготвени. От логическа, стратегическа и техническа гледна точка ние се нуждаем от тази втора партида самолети”, заяви Петър Петров от ПП.

След това депутатите продължиха с промените в Изборния кодекс.

Какво решиха депутатите за промените в Изборния кодекс гледайте ТУК. 

- реклама -