Горещ ден: Радев встъпва пак на „Дондуков“ 2, БСП решава за лидера си

Горещ политически ден очаква днес страната. Румен Радев и Илияна Йотова официално встъпват във втория си мандат, а междувременно конгресът на БСП решава за оставката на Нинова като лидер на партията.

За втори път

Румен Радев и Илияна Йотова встъпват официално днес във втория си мандат като президент и вицепрезидент на страната.

Церемонията предвижда държавният глава да приеме почетния строй на представителните части на Българската армия на пл. „Св. Александър Невски”, след което той ще произнесе слово. 21 артилерийски салюта ще отбележат началото на втория мандат на върховния главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев.

Президентът Румен Радев ще положи венец и ще отдаде почит пред загиналите за свободата на България пред Паметника на Незнайния воин. Пред парадния вход на Администрацията на Президента шпалир от гвардейци ще посрещне държавния глава и вицепрезидента Илияна Йотова.

Двамата положиха клетва за втория си мандат пред Народното събрание на 19 януари. Радев и Йотова спечелиха балотажа на президентските избори, проведен на 21 ноември 2021 година. На балотажа гласуваха 2 310 903 избиратели.

Избирателната активност е рекордно ниска – 34.84%. За двойката Румен Радев и Илияна Йотова гласуваха 1 539 650 българи, а за техните основни опоненти Анастас Герджиков и Невяна Митева – 733 791 действителни души.

Борба за лидер

Заседание на 50-ия конгрес на БСП ще се проведе в зала 1 на НДК. То бе свикано от Националния съвет на партията през ноември миналата година и се очаква на него да присъстват над 900 делегати от цялата страна.

Дневният ред на заседанието предвижда политически доклад на Националния съвет за парламентарните и президентските избори през 2021 и идейно-програмното и организационно състояние на партията и определяне на мерки за развитие.

Друга точка от дневния ред предвижда констатиране прекратяването на правомощията на председателя на БСП. Делегатите ще разгледат и решение за стартиране на кампания за пряк вътрешнопартиен избор на председател на БСП.

Това е второто заседание на 50-ия конгрес на партията. Първото се проведе през октомври 2020 г. На него бяха избрани членовете на Националния съвет на партията и на Общопартийната контролна комисия.

- реклама -