жеги

Горещ четвъртък – термометрите стигат 35°, екстремален индекс за пожароопасност в 6 области

Екстремален индекс за пожароопасност е в сила за територии от 6 области в страната за днес. Това показва справка на сайта на Националния институт по метеорология. Екстремалният индекс е в сила за областите Хасково, Пловдив, Стара Загора, Русе, Силистра и Добрич.

Екстремалният индекс означава, че са възможни са бързо разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони.

Днес времето ще бъде слънчево, а в часовете след обяд – горещо. Ще духа слаб, в Дунавската равнина до умерен запад-северозападен вятър, показва прогнозата на НИМХ. Максималните температури ще бъдат между 30° и 35°, в София – около 30°.

Над планините също ще бъде слънчево. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 24°, на 2000 метра – около 18°.

Над Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа слаб запад-северозападен вятър, който след обяд ще се ориентира от югоизток. Максимални температури на въздуха: 28°-31°. Температурата на морската вода е 26-27°. Вълнението на морето ще бъде 2 бала.

- реклама -