Семейство Мейзга

Гордостта на унгарската соцанимация: Семейство Мейзга

Помните ли „Семейство Мейзга“?

Някои от вас вероятно дори не са чували за този анимационен сериал, който радваше малки и големи в периода от 1968 до 1978 година.

Гордостта на унгарската анимация по времето на социализма е създаден от студио Pann?nia Film. Съдържа 3 части от по 13 серии.
През 2004 г. студиото Ex-Ist подготвя нова серия, в която семейството се запознава с компютрите и Интернет.
Сценариите са писани от Йожеф Ромхани и Йожеф Неп, който е и режисьор на поредицата. Тя се оказва изключително популярна и се излъчва в много страни като България, Чехословакия, Италия, ФРГ, ГДР и други.
В България сериалът се излъчва през 70-те години на миналия век и е с български дублаж.
Що за чудо е това? Както казва Аладар Мейзга: „Дай левче и ще ти кажа“.

Историята на семейството се завърта около сина Аладар, който от малък го бива в техниката и изобретенията.

Още в първия епизод, младежът успява по неведоми пътища, посредством транзистор и части от телевизор, да изобрети устройство, чрез което осъществява връзка с потомък на семейството – Емзеперикс (MZ/X), роден през 30-ти век. Впоследствие напътствията и подаръците от далечния правнук ще донесат много приключения на Мейзга.

Аладар е придружен от Бльоки – симпатичен рошав пес, пръв другар на момчето във всички приключения. Разбира се, има и досадна кака – в случая Криста, която освен, че е родена да тормози малкия си брат, притежава и котка, за да е съвсем пълно противопоставянето.

Майката Паула Мейзга е класически пример на капризна, доминираща жена, напълно стъпила на врата на мъжа си. Гейза Мейзга е мекушав, добродушен човечец. Паула го тормози и изнудва, а основно оръжие за това е вечният аргумент колко по-добри кандидати е имало за нейни съпрузи. Особено място на пиедестала на ухажорите заема Пища Хуфнагел, който изглежда е бил най-сериозния опонент на Гейза през моминските години на бъдещата г-жа Мейзга.

Групата се завършва от съседа Мариш – стар ерген, самотен и надут.

„Семейство Мейзга“ не блести с особено красиви картинки – поне не и от гледна точка на съвременните технологии в анимацията. Затова пък, основно достойнство на филмчето е живия диалог и съвсем реалистичните караници в семейството и ситуации, осмиващи определени недостатъци на героите.

В първия сезон Невероятните приключения на семейство Мейзга, Аладар изобретява устройство, което го свързва с Емзеперикс, а в епизодите след това сюжетът се върти около неразбориите, които причинява размяната на технологии между минало и бъдеще.

По време на втория сезон, Приключенията на Аладар Мейзга, другият симпатичен персонаж – кучето Бльоки, се научава да говори и всяка нощ придружава младия Аладар в пътешествията му към далечни планети.

Трети сезон, Семейство Мейзга във ваканция, разказва за злополучните перипетии на героите, които се отправят на пътешествие по покана на гореспоменатия бивш ухажор на Паула, нескончаемо припомняния Пища Хуфнагел. След като се оказват излъгани и ограбени, Мейзга преминават през безчет изпитания по пътя към дома, обикаляйки целия свят.

Ако имате малко време пуснете си малко от този симпатичен сериал и мисля, че няма да останете разочаровани.

- реклама -