Горбачов

Горбачов настоя за забрана на войната и ядреното оръжие

Михаил Горбачов настоя за забрана на войната и ядреното оръжие, предаде агенция Интерфакс. Първият президент на СССР отправи призива по време на конференция по повод 30-та годишнина от срещата на ръководителите на Русия и САЩ в Рейкявик.

„Време е въпросът да бъде поставен рязко и еднозначно: ядреното оръжие да бъде забранено! И освен това войната да бъде забранена!“.

Според Горбачов много конфликти през последните години са можели да се решат по дипломатически път, без да се използва сила. Като пример за това той посочи развитието на събитията в бивша Югославия, Ирак, Либия и Сирия.

Рано или късно, по случайност или поради зла умисъл, атомното оръжие ще влезе в употреба, категоричен беше Горбачов.

„Унищожаването на ядреното оръжие може да бъде постигнато само при демилитаризиране на политиката, на международните отношения. Политиците, които смятат, че проблемите и споровете могат да бъдат решени с използване на военна сила, макар и само в краен случай, трябва да бъдат отхвърлени от обществото, да се махнат от сцената“.

За отношенията Русия – САЩ

По-рано днес бившият президент на СССР каза, че в отношенията между Русия и САЩ се е стигнало до колапс на взаимното доверие. Горбачов е на мнение, че това състояние може да пбъде преодоляно чрез възобновяване на диалога по ключови въпроси от международния дневен ред, и преди всичко – по ядрената проблематика.

През октомври 1986 г. в Рейкявик се състоя среща на президента на СССР Михаил Горбачов с президента на САЩ Роналд Рейгън. Тя се смята за важен етап в съветско-американския преговорен процес по стратегическите настъпателни оръжия. Не бяха приети никакви документи, тъй като Рейгън не се съгласи с предложението на Москва за съкращаване на всички части от ядрената триада при условие, че надпреварата във въоръжаването не се пренесе в космоса.

- реклама -