Горанов: Ще има коледни добавки за пенсионерите, но едва ли за всички

И тази година вероятно ще има коледни добавки за част от пенсионерите. Това стана ясно от изказване на финансовия министър Владислав Горанов пред репортери в парламента.

Прави се анализ. Вероятно към средата на ноември ще имаме резултат от този анализ и ще ви го съобщим, защото горе-долу това е и крайният период, в който трябва да вземем подобно решение”, заяви Горанов.

След въпрос за всички ли ще има коледни добавки, Горанов отговори: „Едва ли ще бъде за всички”.

пенсииТой обаче не можа да каже кои пенсионери ще бъдат облагодетелствани, като коментира: „Когато сме готови, ще ви го съобщим”.

През последните години държавата изплаща добавки около 50 лева, но само за лицата с най-ниски пенсии.

Петков предлага различен подход при коледните добавки

Смятам, че тази година трябва да се подходи малко по-различно, ако се дават коледни добавки. С оглед на това, че групата от пенсионери с най-ниски пенсии, която последните години получава добавки, тази година имат повишение на пенсиите. Това ще бъде обсъдено“, каза Петков.

Трябва да се обсъди какъв кръг от пенсионери ще получават добавки, дали всички ще получат, дали ще има диференциран размер, според размера на пенсията. Не мога да кажа нищо конкретно в момента“, подчерта той.

От друга страна Петков коментира, че системата има нужда от дисциплиниране и контролът да бъде завишен, защото всички порочни практики, били резултат от недостатъчно ефективен контрол.

- реклама -